Explozia care a afectat barajului hidrocentralei a inundat suprafeţe largi şi a creat condiţii dificile pentru mii de persoane.
Rusia refuză asistenţa umanitară
Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klimenko, a estimat pe Facebook la 17 numărul morţilor, după distrugerea barajului, amintind că 31 de persoane sunt încă date dispărute.
El a mai spus că aproape 900 de case au rămas sub apă şi peste 3.600 de persoane au fost evacuate.
Declaraţia, emisă de coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, afirmă că Naţiunile Unite "vor continua să se angajeze pentru a căuta accesul necesar", conform Agerpres.
Citeşte şi: 27 de oameni dispăruţi, după ruperea Barajului Nova Kahovka, din cauza inundaţiilor uriaşe
"Îndemnăm autorităţile ruse să acţioneze în conformitate cu obligaţiile ce le revin în temeiul dreptului internaţional umanitar. Ajutorul nu poate fi refuzat persoanelor care au nevoie de el".
Ucraina şi Rusia se învinuiesc reciproc pentru producerea acestui dezastru. Părţi din regiunea Herson, capturate de trupele ruse în primele zile ale invaziei începute în februarie 2022, rămân sub controlul Rusiei.
Oficialii ucraineni au acuzat în repetate rânduri Rusia că nu a reuşit să evacueze sau să asigure nevoile elementare ale populaţiei din zonele controlate de Moscova.
Citeşte şi: Banca Mondială evaluează rapid impactul dezastrului de la Barajul Nova Kahovka, din Ucraina
Kievul a raportat cel puţin un incident de bombardare rusă asupra locuitorilor evacuaţi, în care trei persoane au fost ucise.
Andrei Alekseienko, preşedintele administraţiei instalate de Rusia, în părţile ocupate de trupele sale, în Regiunea Herson, a anunţat pe Telegram că numărul morţilor a crescut la 29.
O echipă de experţi internaţionali în Drept, care îi asistă pe procurorii ucraineni în ancheta lor, a declarat în concluzii preliminare că este foarte probabil ca distrugerea barajului să fie cauzată de explozibili plantaţi de ruşi.