Rusia. Inaugurarea Catedralei Forțelor Armate, cu chipurile lui Stalin, Putin, Șoigu și Lavrov

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.04.2020 - 19:24

O catedrală ortodoxă uriașă împodobită cu imagini ale președintelui Vladimir Putin, Iosif Stalin și alți demnitari va fi inaugurată luna viitoare pentru a celebra victoria sovietică asupra Germaniei naziste, potrivit France24.

SHARE

Catedrala Forțelor Armate, aflată în parcul Patriot, cu tematică militară, la 70 de kilometri de Moscova, prezintă un veritabil panteon al liderilor țării, alături de Dumnezeu, Fecioara Maria și sfinți.

Construită pentru a coincide cu 75 de ani de la înfrângerea naziștilor, biserica glorifică și alte „fapte de arme ale poporului rus”, inclusiv preluarea de către Moscova a Crimeii, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Catedrala, de 100 de metri înălțime, culoare „verde camuflaj”, încununată cu șase cupole aurii, va fi a treia cea mai mare biserică creștin ortodoxă a Rusiei.

Piesele centrale sunt mozaicuri care îi reprezintă pe Stalin, Putin și oficiali de vârf, inclusiv ministrul Apărării, Serghei Șoigu, ministrul de Externe, Serghei Lavrov și secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev.

Un alt mozaic are sloganul „Crimeea este a noastră!”, însoțit de imagini ale unor comandouri armate mascate, care au preluat Crimeea în 2014 într-o operațiune „fără vărsare de sânge”.

Grandioasa clopotniță are 75 de metri pentru a marca 75 de ani de la victoria sovietică asupra Germaniei naziste. Tancuri și avioane naziste au fost topite pentru a fi construite treptele catedralei.

Mii de muncitori lucrează nonstop pentru ca biserica să fie terminată până la 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei.

Biserica Ortodoxă Rusă a respins criticile referitoare la portretele politicienilor prezente în catedrală.

„Nu se poate despărți religia de istoria statului nostru”, a declarat pentru radio Govorit Moskva protopopul Leonid Kalinin, care conduce Consiliul de artă și arhitectură al Bisericii.

Cât despre Stalin, care și-a consolidat puterea absolută în urma Marii Epurări, responsabil de moartea a un milion de oameni și încarcerarea în gulaguri a altor milioane, protopopul a precizat că Stalin a dus Uniunea Sovietică la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, al cărui chip va fi prezent în Catedrală, a confirmat că biserica va fi inaugurată la 9 mai.

Pe lângă Catedrala Forțelor Armate, se mai construiește o școală pentru preoții militari și un institut pentru surori medicale.

O prezentare pe pagina de start a catedralei a atras comentarii pe rețelele de socializare care o catalogau drept „epică”, în stilul serialului „Game Of Thrones” de la HBO.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.