Rusia desfășoară un război electronic în estul României. Zborurile și navigația pe mare, în pericol

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.05.2024 - 09:13
Rusia desfășoară un război electronic în estul României. Zborurile și navigația pe mare, în pericol - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Rusia desfășoară un război electronic în estul României. Rusia desfășoară un război electronic în estul României, conform unui raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, subordonat Ministerului român al Afacerilor Externe și operând în sprijinul NATO, UE.

SHARE

Intitulat „Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?”, raportul a fost publicat pe 10 mai și coordonat de experții Sînziana Iancu și Paul Mândraș, specialiști în domeniul militar și al informațiilor de apărare.

Rusia desfășoară un război electronic în estul României. Zborurile și navigația pe mare, în pericol

Capacitățile avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse reprezintă o amenințare majoră la adresa integrității sistemelor GNSS (Global Navigation Satellite System), se arată în raport.

Tehnicile avansate de bruiaj (jamming) și spoofing sunt utilizate pentru a perturba funcționarea acestor sisteme.

Acest tip de război implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului și a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând și statele NATO.

Citește și: VIDEO De ce a trimis România un avion de 30.000.000$ să spioneze activitatea Rusiei din Crimeea?

Impactul asupra României

Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea porturilor, generând riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și coliziuni între nave.

Aceste perturbări afectează procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, putând provoca pierderi economice semnificative.

Citește și: Putin amenință zborurile comerciale care trec și peste Romania. Vizate: Ryanair și Wizz Air

Bruiajul poate afecta și dronele și aeronavele, compromițând siguranța aeriană și maritimă.

Pe termen mediu și lung, aceste interferențe pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, crescând riscul de accidente și perturbând operațiile de transport.

Exemple de interferențe ale războiului electronic desfășurat de Rusia

Raportul citează date de pe website-ul GPSJAM, evidențiind perturbări masive ale sistemelor de navigație aeriană în zone de graniță precum Galați, Bacău, Iași și Constanța.

În perioadele 02-03 mai și 09-10 aprilie 2024, aceste localități au fost puternic afectate de interferențele GPS, indicând un grad ridicat de activitate de bruiaj din partea Rusiei, potrivit Digi24.

Aceste acțiuni nu doar compromit infrastructura de telecomunicații și navigație, dar și subminează securitatea națională prin culegerea de informații sensibile și inducerea în eroare a sistemelor de apărare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te