Rusia dă vina pe Franța pentru includerea mercenarilor ruși Wagner pe lista neagră a UE

DE Adina Mutăr | 13.12.2021 - 21:12
Mercenarii ruși Wagner, pe lista neagră a UE/foto: afp

Principalul arhitect al sancțiunilor UE împotriva companiei militare private rusești Wagner - numită și „armata secretă a lui Putin” - este Franța, acuză presa afiliată Kremlinului.

SHARE

Uniunea Europeană a instituit luni un regim de sancțiuni care deschide calea pentru includerea pe lista neagră a companiei de mercenari ruși Wagner Group.

Miniștrii de externe ai UE au aprobat un amendament la cadrul de sancțiuni ale blocului, ce va permite să impună în mod autonom măsuri restrictive asupra „persoanelor și entităților responsabile pentru amenințarea păcii, securității sau stabilității din Mali sau pentru obstrucționarea implementării tranziției politice”, a anunțat Consiliul UE.

Decizia a urmat unui acord politic la care miniștrii de Externe ai UE au ajuns luna trecută privind sancționarea Grupului Wagner și a afiliaților acestuia.

Modificarea creează doar o schemă legală pentru a impune măsuri de înghețare a activelor și interzicerea călătoriei pentru persoane fizice și pentru a interzice operatorilor din UE să pună la dispoziție fonduri pentru entități legate de compania militară privată rusească.

Măsurile se vor concretiza anul viitor.

Luna trecută, parlamentarii UE au cerut statelor membre să pună pe lista neagră Grupul Wagner și au condamnat în „cei mai fermi termeni crimele odioase comise” de mercenari.

Potrivit unei rezoluții a Parlamentului European, activitățile Grupului Wagner corespund extinderii zonei de influență a Rusiei, prin urmare este foarte probabil ca statul rus să fie responsabil de finanțarea, pregătirea, managementul și comanda operațională a grupului paramilitar.

Departamentul de Apărare al SUA consideră compania privată de mercenari o forță proxy pentru statul rus.

Grupul Wagner este desfășurat în Crimeea și estul Ucrainei din 2014.

Potrivit Parlamentului European, mercenarii Wagner au intervenit și în Siria, Sudan, Mozambic, Libia, Republica Centrafricană și Venezuela.

În 2020, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat că 2.000 de mercenari Wagner luptă în Libia în sprijinul generalului rebel Khalifa Haftar, împotriva guvernului legitim al Libiei, subminând eforturile pentru pace și unitate în țară.

Citește și

Rușii subminează armata franceză din Sahel

Putin admite prezența companiilor militare private rusești în Mali

 

Mali, în vestul Africii, a devenit, din 2012, un refugiu sigur pentru terorismul internațional.

Presa rusească, afiliată Kremlinului, acuză Franța, ca principal arhitect al sancțiunilor UE împotriva companiei militare private rusești Wagner.

De la începutul toamnei, Parisul și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea profundă cu privire la pierderea pilonului său de sprijin în Mali, ce a urmat închiderii operațiunii militare antiteroriste franceze din acea țară.

Miniștrii de Externe și de Apărare ai Franței au criticat în mod repetat posibilitatea de a desfășura angajați ai Grupului Wagner în Mali, declarând că activitatea sa este incompatibilă cu prezența militară ulterioară a Franței.

Șeful guvernului provizoriu din Mali, Choguel Kokalla Maiga, a declarat la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU de la 25 septembrie că încheierea Operațiunii Barkhane a Franței pune Mali în fața unui fapt împlinit.

În acest context, autoritățile țării trebuie să exploreze modalități și mijloace de menținere a securității mai eficient cu alți parteneri, inclusiv Grupul Wagner.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-o conferință de presă că autoritățile din Mali au cerut companiei militare private din Rusia asistență în lupta împotriva terorismului, subliniind că Moscova nu are nimic de-a face cu această înțelegere.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te