Putin admite prezența companiilor militare private rusești în Mali

DE Elena Andrei | 22.10.2021 - 20:06
Putin admite prezența companiilor militare private rusești în Mali/foto: moscowtimes

Companiile militare private rusești ar putea fi active în Mali, a recunoscut președintele Vladimir Putin, „dar n-au legătură cu statul rus”.

SHARE

„Astfel de antreprenori ar putea servi în roluri legate de paza operațiunilor miniere”, a spus Putin la o întâlnire a Clubului Valdai în Soci.

„Aceasta este o afacere privată, interese private, legate de - printre altele - de extracția de resurse energetice și alte resurse, aur, pietre prețioase", a subliniat Putin.

Citește și

Joe Biden promite că SUA vor apăra Taiwanul, în cazul unui atac al Chinei

Vladimir Putin e îngrijorat de dezvoltarea militară a Ucrainei, pe care o consideră o amenințare

 

Președintele a subliniat că, în calitate de companii private, nu reprezintă interesele statului rus și nu sunt desfășurate de autoritățile ruse.

Dacă activitățile lor contrazic interesele Rusiei ca stat, totuși, oficialii ruși vor lua măsuri, a precizat Putin.

 

Președintele Franței este revoltat


Există o profundă îngrijorare internațională cu privire la controversata companie militară privată rusă, Grupul Wagner, care ar fi semnat contract cu oficialii din Mali.

Grupul a fost identificat pentru prima dată în 2014, când susținea separatiștii pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei. De atunci, a fost implicat în țări precum Siria, Mozambic, Sudan, Libia și Republica Centrafricană.

În 2013, soldații francezi au avut parte de o primire entuziastă când au ajuns în Mali, după ce militanții islamiști au deturnat o rebeliune și au amenințat că vor prelua controlul asupra întregii țări.

Însă președintele Emmanuel Macron a declarat recent că va reduc la jumătate contingentul de 5.000 de militari, ceea ce l-a determinat pe prim-ministrul din Mali, Choguel Maiga, să acuze Franța că abandonează țara.

Acest lucru a declanșat, la rândul său, un răspuns furios din partea Franței, ministrul Forțelor Armate, Florence Parly, acuzând Guvernul din Mali că „îți șterge picioarele de sângele soldaților francezi”.

Președintele Macron s-a declarat „șocat” de acuzație, condamnând guvernul militar din Mali, despre care a spus că nu are „legitimitate democratică” după două lovituri de stat în mai puțin de un an.

De aceste neînțelegeri a profitat Rusia, pentru a-și trimite mercenarii, chiar dacă Kremlinul nu recunoaște că ar avea legături cu Wagner, înființat și administrat de apropiații lui Putin.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.