Moscova cere NATO să-și retragă forțele din statele est-europene pentru a reduce tensiunile militare de pe continent, a declarat joi purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului rus de Externe, Alexei Zaițev.
„Este clar că tensiunile militare din Europa se vor reduce dacă NATO își retrage forțele din statele est-europene. Așa că asta este ceea ce cerem, acesta este unul dintre punctele cheie ale propunerilor noastre pentru NATO privind garanțiile de securitate", a spus el.
În decembrie 2021, Rusia a prezentat NATO și SUA o propunere în care a cerut garanții că alianța militară nu se va extinde mai spre est.
Mai mult, a cerut să nu fie înființate baze militare în fostele republici sovietice și în țările non-NATO, oprind cooperarea militară cu acestea.
Țările care au fost indicate în această propunere sunt Letonia, Estonia, Lituania - deja membre ale alianței din 2004.
Citește și
Criza din Ucraina, în prim plan: Cancelarul german Olaf Scholz merge la Casa Albă pe 7 februarie
Rusia susține că SUA nu au luat în considerare cerințele sale de securitate
Dintre fostele republici sovietice, Georgia și Ucraina, care sunt incluse în programul de parteneriat al NATO, vor, de asemenea, să fie membri cu drepturi depline ai Alianței.
În 2014, în urma anexării ilegale de către Rusia a teritoriului ucrainean, Crimeea, NATO și-a sporit prezența în blocul de est, cu patru grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, pe bază de rotație.
Mai mult, NATO a desfășurat alte forțe în statele baltice și a decis să-și întărească prezența în Bulgaria și România.
Potrivit datelor compilate de Agenția Anadolu, prezența NATO în estul și sud-estul Europei sunt următoarele:
NATO în Țările Baltice și Polonia
Membrii NATO la Summit-ul din 2016 de la Varșovia au decis să stabilească o prezență avansată sporită în blocul de est.
Desfășurată pe deplin până în iulie 2017, prezența avansată sporită a NATO cuprinde patru grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion, furnizate de națiuni-cadru și alte state membre contributive, pe o bază voluntară, pe deplin durabilă și prin rotație.
Albania, Republica Cehă, Islanda, Italia, Muntenegru, Polonia, Slovacia, Slovenia și Spania contribuie la grupul de luptă condus de canadieni în Letonia.
În Lituania, grupul de luptă condus de germani are forțe din Belgia, Republica Cehă, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos și Norvegia.
Danemarca, Franța și Islanda contribuie la grupul de luptă condus de Regatul Unit în Estonia, în timp ce Croația, România și Regatul Unit fac parte din grupul de luptă condus de SUA din Polonia.
NATO în sud-estul Europei
La summitul de la Varșovia, statele membre au convenit, de asemenea, să dezvolte o prezență avansată personalizată pe frontul de sud-est. Elementele terestre ale acestei prezențe sunt construite în jurul unui cartier general de brigadă multinațională la Craiova, România. Oferă oportunități de formare pentru contingentele naționale ale Alianței, potrivit Agenției Anadolu.
Pe mare, NATO a desfășurat mai multe nave și a efectuat mai multe exerciții navale.
În plus, în fața tensiunii cu Rusia din cauza Ucrainei, NATO a sporit prezența și descurajarea în regiune, trimițând mai multe avioane, inclusiv F-16 daneze, F-15 americane și nave de război, inclusiv o parte a Flotei a 6-a SUA în Mediterana.