Rusia anexează patru provincii ale Ucrainei. Pretextul perfect pentru o lovitură nucleară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.09.2022 - 14:50

Președintele rus Vladimir Putin urma să organizeze vineri la Kremlin o ceremonie de anexare a patru regiuni din Ucraina. Este vorba de Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

SHARE

Prin declararea acestor teritorii ca parte a Rusiei, Moscova amenință cu un răspuns copleșitor, inclusiv un posibil atac nuclear, ca parte a unui război defensiv, dacă Ucraina nu își va opri eforturile de a-și elibera propriile teritorii, care au avut succes în ultima vreme.

Anexarea de către Rusia a provinciilor estice și sudice vine după ceea ce Ucraina și țările occidentale au declarat că au fost voturi fictive organizate sub amenințarea armelor în zonele ocupate de Rusia din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Teritoriul controlat de Rusia se ridică la peste 90.000 de km pătrați, adică aproximativ 15% din suprafața totală a Ucrainei – o suprafață egală cu cea a Ungariei sau a Portugaliei.

Joi, Putin a făcut un pas intermediar, semnând decretele care deschid calea pentru ca regiunile ocupate Herson și Zaporojie să fie anexate oficial la Rusia. Decretele au fost făcute publice de Kremlin.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat că anexările planificate reprezintă o „escaladare periculoasă” și ar pune în pericol perspectivele de pace.

Ce urmează

Ce se va întâmpla mai departe Rusia a terminat de organizat așa-zisele „referendumuri” în teritoriile ocupate ale Ucrainei, deschizând calea pentru anexarea unui teritoriu ucrainean suveran?

Chiar dacă regimul de la Kremlin a amenințat că va anexa aceste teritorii, deoarece Moscova încearcă să șantajeze Ucraina pentru a opri contraofensiva sa de succes, analiștii susțin că referendumurile reprezintă un moment „all-in” pentru Moscova.

„The Guardian” explică care sunt următorii pași ai lui Putin după „rezultatele” pe care le dorea de la referendumurile organizate în Herson, Zaporojie și Donbas.

De ce a organizat Putin aceste așa-zisele „referendumuri”? În ultimele săptămâni, Rusia a pierdut teren pe câmpul de luptă.

Un contraatac ucrainean care a început luna trecută a dus în doar câteva săptămâni la recucerirea a 6.000 km pătrați din teritoriul capturat de Rusia.

Trupele ruse au fost alungate dintr-o mare parte din regiunea Harkov, unde le-au promis localnicilor că „Rusia a venit pentru totdeauna” și au început să piardă teritorii în Donețk și Lugansk pe care le dețineau înainte de 24 februarie.

Analiştii spun că Rusia efectuează acum aceste anexări pentru a opri retragerea trupelor.

Citește și: S-a terminat nebunia prețurilor pe Litoral, vine Revelionul: Min. 1.300 € de cuplu în Poiana Brașov

Prin amenințarea cu o escaladare masivă, Rusia încearcă astfel să-și încetinească pierderile până când forțele sale se pot regrupa.

Ce se poate întâmpla după anexare? Aceasta este întrebarea principală, notează The Guardian. Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt din Rusia au sugerat că vor începe să trateze atacurile asupra regiunilor anexate ale Ucrainei ca fiind atacuri îndreptate către un teritoriu suveran al Rusiei.

Citește și: Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a demisionat din funcție

Rusia a acuzat deja Ucraina că a făcut bombardat Belgorod și o bază aeriană rusă din Crimeea ocupată, despre care Moscova susține că este teritoriul său suveran.

Moscova ar putea, de asemenea, să înceapă să efectueze exerciții nucleare sau chiar să efectueze lovituri nucleare tactice pentru a speria Vestul.

Totodată, regimul de la Kremlin va grăbi aducerea pe front a persoanelor mobilizate pentru a menține liniile și pentru a împiedica o nouă situație în care Rusia mai pirde vreun teritoriu în fața contraofensivei ucrainene.

În plan intern, Rusia poate închide granițele sau poate introduce legea marțială în anumite teritorii.

Măsurile prevăzute de legea marțială ar putea include confiscarea proprietății, instituirea de restricții în locuri publice sau pe drumuri într-un anumit interval de timp, arestarea criticilor guvernului, lagăre de internare pentru cetățenii străini și alte măsuri severe care ar face viața în Rusia să reflecte cu cea a unui stat totalitar.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te