Rusia amenință cu apocalipsa nucleară: „Pământul va arde, betonul se va topi”. Ce opțiuni are Vestul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.09.2022 - 12:02
Rusia amenință cu apocalipsa nucleară/foto: Profimedia Images

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, și-a speriat audiența prin „profețiile” sale de război nuclear, frustrat de bătaia pe care o mănâncă rușii invadatori în Ucraina.

SHARE

Medvedev consideră că NATO duce un război hibrid cu Rusia prin furnizarea de arme către Ucraina și a amenințat că „mai devreme sau mai târziu campania militară va trece la un alt nivel", cu acțiuni imprevizibile din partea părților adverse.

„Totul va lua foc și în jurul lor. Poporul lor va suferi din plin durerea. Pământul lor va arde la propriu, iar betonul se va topi. Și noi vom suferi foarte mult. Va fi foarte rău pentru toată lumea. La urma urmei, așa cum se spune, prin aceste trei plăgi a fost ucisă o treime din omenire, prin focul, fumul și sulful care ieșeau din gurile lor". (Apoc. 9:18)", și-a speriat Medvedev audiența.

SUA și UE vor ajuta continuu Ucraina

Fostul ministru al Apărării și fost ministru de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a făcut o evaluare a conflictului dintre Ucraina și Rusia, în urma reuniunii anuale a Strategiei Europene de la Ialta și a desfășurării frontului în prezent, pentru eurointegration.com.ua.

Oficialii ucraineni au declarat, după reuniune, că „parteneri occidentali” i-au propus președintelui Volodimir Zelenski să înceapă negocierile cu rușii. Zelenski ar fi răspuns că Ucraina va învinge pentru că nu are alte opțiuni decât să învingă. Deci, a refuzat „recomandarea”.

„Când cineva este violat, nu este cel mai bun moment pentru a-l încuraja să negocieze. Întrebarea este dacă ei vor mai furniza banii și armele necesare. Da. Viteza cu care Ucraina își va recupera pământurile va fi crucială”, a declarat Sikorski.

Întrebarea cheie este dacă SUA și Europa vor ajuta Ucraina să recucerească și Crimeea.

„Ajutorul nu este condiționat. Ucrainenii vor face ce-și doresc, au o politică, va fi negocierea lor, termenii și compromisurile lor, dacă sunt necesare”, este de părere Sikorski.

„Occidentul nu vrea să aibă un al treilea război mondial din cauza Ucrainei. Dar Occidentul vrea ca Ucraina să câștige, să-și recupereze cât mai mult din teritoriu. Între aceste două poziții va exista o soluție. Dacă ne uităm la înfrângerile anterioare ale Rusiei în Războiul Crimeii, în Războiul ruso-japonez, acestea s-au încheiat cu negocieri și, de fapt, ulterior cu reforme în Rusia. În cele din urmă, este destul de simplu: cine pierde războiul își pierde și teritoriul.”

În acest caz, Rusia nu va pierde nimic, pentru că va renunța doar la ce a invadat.

Definiția victoriei a lui Putin

Putin își tot schimbă definiția victoriei. Acum, el vorbește despre o simplă capitulare: garanții pentru limba rusă și altele, dar oare a capitulat sau este arma nucleară încă o amenințare reală? Poate că Rusia vrea doar să se folosească de centrala nucleară Zaporojie ca element de presiune în negocieri.

„La centrala nucleară sunt inspectori internaționali, ceea ce este util. Temporar, dar este de ajutor. Armele nucleare tactice se află în locuri de depozitare și se va ști în Occident dacă se încearcă transferul acestora în unități. Cred că Statele Unite i-au comunicat deja lui Putin că, dacă le-ar folosi împotriva Ucrainei, există opțiuni pe care Occidentul le are și care nu i-ar plăcea deloc”, a declarat Sikorski.

Citește și

VIDEO Întrunire secretă la Ialta. SUA au cerut Ucrainei să negocieze cu rușii. „Imposibil”

Crimeea, elementul forte al negocierilor pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina

În mod cert, SUA nu ar folosi arme nucleare împotriva Rusiei, dar, deoarece Rusia ar încălca Memorandumul de la Budapesta, ar putea decide să revină la status quo și să facă din nou din Ucraina o putere nucleară.

Nici Rusia nu va îndrăzni să atace nuclear o țară NATO, căci ar fi sfârșitul. La rândul ei, UE va trebui să demonstreze în iarna grea ce va urma că va rămâne unită în jurul sancțiunilor deciziilor legate de furnizarea de gaze.

„UE are suficient gaz pentru a aproviziona fiecare gospodărie. Adevărata problemă nu este nici măcar gazul fizic pentru industrie, ci prețul acestuia și competitivitatea industriei. Rusia a  distrus deja reputația armatei sale și a industriei de apărare. Și este într-un proces destul de avansat de distrugere a reputației industriei sale de petrol și gaze ca furnizor de încredere”, subliniază Sikorski.

„Mingea” e la Kremlin, dacă va hotărî distrugerea totală a Rusiei sau își va recunoaște înfrângerea și totul se va sfârși cu reforme mari în guvernarea federației.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te