Rusia acuză Statele Unite de crearea unei forţe militare multinaţionale în Marea Neagră

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.11.2021 - 00:33
Nava comandant a Flotei SUA din Marea Mediterana, USS Mount Whitney a făcut o escala in portul Constanța. / Foto: hotnews.ro

Ministerul Apărării rus a acuzat SUA de crearea unei forţe militare multinaţionale în Marea Neagră în apropierea coastelor Rusiei, ceea ce Moscova consideră a fi un "factor destabilizator" în regiunea limitrofă Ucrainei.

SHARE

''Sunt acţiuni neplanificate ale forţelor SUA care creează un grup multinaţional de forţe armate în vecinătatea frontierelor ruseşti'', a susţinut într-o declaraţie oficială generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt militar rus.

Un alt obiectiv al sporirii prezenţei militare a statelor NATO în Marea Neagră ar fi ''controlul militar al teritoriului Ucrainei'', a adăugat el.

Citește și: CNCD: Dreptul la viață privată și cel la muncă pot fi limitate în pandemie, pentru protejarea vieții

Moscova, deranjată de prezența în Marea Neagră a navelor USS Mount Whitney, USS Porter și John Lenthall

Konaşenkov a denunţat prezenţa în porturile georgiene a USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a Şasea americane, a distrugătorului USS Porter, care a intrat în Marea Neagră la sfârşitul lunii octombrie, şi a navei cisternă John Lenthall.

Generalul rus a mai spus că la manevrele aliate participă contingente din Turcia, Ucraina, Bulgaria, Georgia şi România şi că este ''evident'' că aceste manevre caută să studieze un posibil ''teatru de operaţiuni în cazul în care Kievul pregăteşte o soluţie militară în sud-estul'' Ucrainei, o referire la Donbas.

Citește și: Mișcări de trupe rusești la granița cu Ucraina. Întărirea flancului Mării Negre, o prioritate

Konaşenkov a vorbit şi despre zborurile efectuate de bombardierele strategice americane B-1B care s-au apropiat la o distanţă de până la 100 de kilometri de frontiera rusă.

Recent, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a considerat drept posibilă ''orice provocare'' din partea NATO, sugerând o legătură între exerciţiile NATO şi încercările de a testa sistemele de apărare ale Rusiei în zona Mării Negre, şi a menţionat că flota rusă va desfăşura la rândul ei exerciţii în zonă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.