Mișcări de trupe rusești la granița cu Ucraina. Întărirea flancului Mării Negre, o prioritate

DE Adina Mutăr | 08.11.2021 - 22:19
Mișcări de trupe rusești la granița cu Ucraina/foto: time magazine
Mișcări de trupe rusești la granița cu Ucraina/foto: time magazine

O acumulare de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina a stârnit îngrijorare în rândul unor oficiali din Statele Unite și Europa, care urmăresc ceea ce ei consideră mișcări neregulate de echipamente și personal.

SHARE

Mișcările forțelor rusești în zonă apar pe măsură ce Kremlinul recurge la o linie mai dură asupra Ucrainei. Oficialii ruși în frunte cu Vladimir Putin și-au intensificat retorica în ultimele luni, atacând legăturile occidentale ale Kievului și chiar punând la îndoială suveranitatea acesteia.

Putin a avertizat că orice extindere a infrastructurii militare NATO pe teritoriul ucrainean reprezintă o „linie roșie” pentru Moscova.

Ce fac forțele ruse care se adună lângă granița cu Ucraina este neclar. Trenuri și convoaie militare rusești deplasează cantități mari de echipament militar, inclusiv tancuri și rachete, în sudul și vestul Rusiei.

„Ideea este: nu este un exercițiu. Nu pare a fi un exercițiu de antrenament. Ceva se intampla. Ce este?" spune Michael Kofman, director al programului de studii rusești la grupul de analiză nonprofit CNA din Virginia.

Oficialii din Statele Unite și Europa au început să observe mișcările în special în ultimele săptămâni, după ce Rusia a încheiat un exercițiu militar comun masiv cu Belarus, cunoscut sub numele de Zapad 2021, pe flancul său vestic, la mijlocul lunii septembrie.

Potrivit lui Kofman, imaginile din satelit disponibile public arată că forțele din Armata 41 Combinată a Rusiei, cu sediul în orașul siberian Novosibirsk, nu s-au întors în Siberia după exerciții, ci s-au conectat cu alte forțe din apropierea graniței cu Ucraina.

Kofman a mai spus că imaginile postate online par să arate că Armata 1 Tancuri de gardă a Rusiei, o unitate de elită cu sediul în afara Moscovei, mută personal și material către Ucraina.

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat într-un comunicat că, după încheierea exercițiilor Zapad 2021, Rusia a lăsat echipamente militare, precum și centre de control și comunicații, la locurile de antrenament de-a lungul graniței cu Ucraina.

Citește și

Moscova, îngrijorată de navele de război străine din Marea Neagră ce „testează granițele Rusiei”

William Burns, la Moscova: Putin a discutat la telefon cu şeful CIA despre „conflicte regionale”

 

Danilov a estimat că numărul trupelor rusești dislocate în jurul graniței cu Ucraina la 80.000 până la 90.000, fără a include zecile de mii staționate în Crimeea.

La rândul său, Kremlinul acuză că trupe americane antrenează forțele ucrainene în vestul Ucrainei de ani de zile. Forțele ucrainene au participat, de asemenea, la exerciții comune cu Statele Unite și aliații săi din NATO. Statele Unite au furnizat Ucrainei armament antitanc Javelin, dar nu și-au asumat niciun rol activ în luptă.

Drept urmare, Kremlinul a anunțat că noi sisteme de apărare antiaeriană S-350 Vityaz sunt pregătite pentru intrarea în serviciul de luptă în sudul țării, iar întărirea trupelor din proximitatea Mării Negre devine o prioritate.

În cadrul interviului acordat pe 08 noiembrie jurnalului Krasnaya Zvezda, comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul Aleksandr Dvornikov a declarat că unitățile de aviație dislocate în Peninsula Crimeea au fost dotate în proporție de 100% cu aeronave noi. La nivelul întregii Regiuni Militare Sud, nivelul dotării cu tehnică nouă și modernizată a depășit 70%.

Acesta a precizat că întărirea trupelor regiunii reprezintă una dintre priorități, “ținând cont de situația politico-militară dificilă din zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud”.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te