Rusia acuză Occidentul și presa de dezinformare privind situaţia din Ucraina

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.02.2022 - 08:57
Rusia acuză Occidentul și presa de dezinformare privind situaţia din Ucraina. / Foto: thetimes.co.uk

Rusia critică ţările occidentale şi mass-media pentru răspândirea unei "campanii de dezinformare la scară largă" privind o posibilă invadare a Ucrainei, Ministerul de Externe de la Moscova indicând că acest lucru se face "pentru a distrage atenţia de la propriile lor acțiuni”.

SHARE

Comunicatul Ministerului rus de Externe vine cu doar câteva ore înaintea unui apel telefonic aşteptat între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin sâmbătă.

"La sfârşitul anului 2021 şi începutul lui 2022, spaţiul informaţional global s-a confruntat cu o campanie media fără precedent prin amploarea şi sofisticarea sa, al cărei scop este de a convinge comunitatea mondială că Federaţia Rusă pregăteşte o invadare a teritoriului Ucrainei", se arată în comunicatul Ministerul rus de Externe, informează CNN, potrivit News.ro.

Citește și: Președintele SUA: Rusia ar putea ataca Ucraina în orice moment. Putin e decis

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a avertizat vineri că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea începe în curând, inclusiv cu bombe şi rachete. Sullivan i-a sfătuit pe toţi americanii să părăsească ţara cât mai repede posibil pentru propria lor siguranţă. 

Kremlinul a negat de mult că plănuieşte să atace şi a susţinut că sprijinul NATO pentru Ucraina - inclusiv aprovizionarea de arme şi pregătirea militară - constituie o ameninţare tot mai mare pentru flancul vestic al Rusiei.

Vineri, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA continuă "să vadă semne foarte îngrijorătoare ale escaladării Rusiei, inclusiv noi soldaţi care sosesc la graniţa cu Ucraina".

Citește și: Alertă de război, cu țintă Kievul. Șefii armatei britanice, la Moscova

SUA estimează că Rusia are peste 100.000 de soldaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, cu mii sosiţi chiar în această săptămână, potrivit unui oficial al administraţiei.

Joi, noi imagini din satelit publicate de compania de tehnologie Maxar din SUA par să arate o creştere continuă a numărului de soldaţi ai armatei ruse în Crimeea, vestul Rusiei şi Belarus.

Între timp, vineri, în capitala Ucrainei, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a subliniat paşii pentru protejarea "facilităţilor de infrastructură critică şi socială" în "eventualitatea unei posibile urgenţe".

Citește și: Liderii occidentali amenință Rusia cu „sancţiuni rapide și drastice” dacă invadează Ucraina

Într-o declaraţie pe Telegram, Klitschko a spus: "Eforturile noastre sunt menite să prevină sau să depăşească atât posibilele provocări, cât şi să reziste unui atac militar".

Blinken a reafirmat "sprijinul puternic al Statelor Unite pentru Ucraina în faţa unei ameninţări din ce în ce mai acute cu o posibilă agresiune a Rusiei” într-o discuţie cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă dimineaţa,.

Antony Blinken "a subliniat că orice agresiune împotriva Ucrainei din partea Rusiei va fi întâmpinată cu consecinţe rapide, severe şi unite", a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te