Rusia a pregătit marina pentru atacul nuclear asupra Europei. Orașele din România vizate de Putin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.08.2024 - 16:06
Rusia a pregătit marina pentru atacul nuclear asupra Europei. Orașele din România, vizate de Putin - Foto: Profimedia images
Rusia a pregătit marina pentru atacul nuclear asupra Europei. Orașele din România, vizate de Putin - Foto: Profimedia images

Rusia a pregătit marina pentru atacul nuclear asupra Europei. Conform unui raport publicat de Financial Times, bazat pe fișiere secrete, Rusia și-a antrenat marina pentru a ținti obiective din Europa folosind rachete cu capacitate nucleară în eventualitatea unui conflict cu NATO.

SHARE

Documente secrete obținute de FinancialTimes au dezvăluit că Rusia și-a antrenat marina pentru a ținti situri strategice din adâncul Europei cu rachete cu capacitate nucleară.

Rusia a pregătit marina pentru atacul nuclear asupra Europei. Orașele din România, vizate de Putin

Această dezvăluire, dacă este exactă, ar face parte dintr-o strategie mai amplă dezvoltată de Moscova, care vizează copleșirea forțelor NATO și atingerea obiectivelor sale militare printr-o combinație de lovituri convenționale și nucleare.

Hărțile care ilustrează ținte din România și altele aflate la distanțe mari, inclusiv coasta de vest a Franței și ținte din Regatul Unit, au fost prezentate ofițerilor ruși înainte de invazia Ucrainei.

Documentele secrete, care datează din perioada 2008-2014 și au fost obținute de surse occidentale, arată planurile Rusiei de a efectua atacuri de amploare asupra Europei de Vest, anticipând un conflict care să depășească frontierele NATO.

Citește și: Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Aceste planuri includ utilizarea rachetelor cu focoase nucleare tactice, subliniind tendința Rusiei de a recurge la atacuri nucleare timpurii în conflicte cu puteri mondiale majore.

Sursa foto: Profimedia images

Documentele detaliază modul în care navele de suprafață rusești au păstrat capacitatea de a transporta focoase nucleare, un risc semnificativ de escaladare, având în vedere pericolele inerente desfășurării unor astfel de arme pe mare.

Citește și: VIDEO Delir total în direct la TV în Rusia. Scenariul unui atac nuclear asupra Capitalei României

Raportul sugerează că Rusia poate desfășura arme nucleare pe nave de suprafață, crescând riscurile de escaladare accidentală.

"Manevrabilitatea ridicată" a marinei ruse permite efectuarea de "lovituri bruște și preventive" și "lovituri masive cu rachete ... din diferite direcții", potrivit documentelor.

Citește și: Rusia amenință Occidentul cu „apocalipsa”. Moscova desfășoară exerciții cu rachete nucleare „Iars”

Financial Times raportează că analiștii consideră aceste documente în concordanță cu evaluările NATO privind amenințarea reprezentată de rachetele cu rază lungă ale marinei ruse și potențiala escaladare rapidă a utilizării nucleare de către Rusia.

Care sunt orașele din România din planul nuclear al Rusiei

Dosarele indică, de asemenea, că forțele navale ale Rusiei sunt antrenate să lovească o gamă largă de ținte, de la instalații militare la infrastructuri civile critice. Potențialul de consecințe devastatoare în cazul unui astfel de atac nu poate fi supraestimat, deoarece aceste rachete cu capacitate nucleară ar putea atinge cu ușurință ținte din Europa de Vest.

Hărțile de prezentare arată 32 de ținte NATO din Europa, subliniind capacitatea Rusiei de a lovi întregul continent odată ce conflictul ar începe. Una dintre țările vizate de Rusia într-un atac nuclear este România. Capitala țării și Constanța sunt două dintre țintele Moscovei.

Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, a declarat că Rusia percepe focoasele nucleare tactice ca pe arme cu potențial de a câștiga războaie.

Aceste arme, care pot fi lansate de pe rachete terestre, maritime sau aeriene, au o putere distructivă mai mică decât armele strategice, dar rămân semnificativ mai puternice decât cele folosite la Nagasaki și Hiroshima în 1945.

Unii experți militari avertizează că actualele capacități de apărare aeriană ale NATO sunt insuficiente pentru a contracara un atac rus la scară largă. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te