Transnistria a anunțat că a ajuns la un acord cu Moscova pentru livrarea de gaz rusesc „umanitar”, în contextul unei crize energetice grave care afectează regiunea.
Rusia a creat artificial criza gazelor în Moldova ca să pozeze în „salvatoarea” Transnistriei
Decizia vine după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc, iar Gazprom a refuzat să utilizeze o rută alternativă spre Republica Moldova, invocând o dispută financiară.
De la 1 ianuarie, peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuințe nu au căldură. Lipsa gazului a dus și la oprirea apei calde, sistarea unor servicii esențiale și închiderea multor fabrici.
Centrala electrică de la Cuciurgan, care asigura energie pentru întreaga Republică Moldova, a fost forțată să treacă pe combustibili alternativi, însă rezervele de cărbune și păcură sunt limitate.
Problema a fost amplificată de decizia Gazprom de a nu utiliza o rută alternativă pentru livrarea gazului către Republica Moldova, din cauza unei datorii de 709 milioane de dolari, sumă pe care guvernul de la Chișinău o contestă, recunoscând doar 8,6 milioane de dolari.
Citește și: Criză totală de gaz în Transnistria. Autoritățile au anunțat că rezerva mai ajunge 24 de zile
Rusia joacă „rolul salvatorului” după ce și-a agresat victima
Vadim Krasnoselski, întors recent de la Moscova, a declarat că gazul rusesc va fi furnizat Transnistriei „din motive umanitare”, dar detaliile privind ruta, volumul și termenii financiari rămân neclare.
Liderul transnistrean a evitat să spună dacă gazul primit va fi suficient pentru a relua furnizarea energiei electrice către restul Republicii Moldova.
„Gazul umanitar va fi furnizat în volumele necesare populației Transnistriei pentru energie termică și industrie”, a spus Krasnoselski, adăugând că negocierile pentru logistică și costuri sunt în desfășurare.
Citește și: UE acuză Rusia de "război hibrid" în Moldova, după suspendarea livrărilor de gaze în Transnistria
Reacția Chișinăului
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că guvernul de la Chișinău nu reprezintă un obstacol în rezolvarea crizei. „Ne dorim ca oamenii din regiunea transnistreană să aibă curent, căldură și apă”, a subliniat aceasta.
În același timp, Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta măsuri de sprijin pentru populație și pentru a analiza impactul crizei energetice asupra stabilității țării.
Refuzul Rusiei de a livra gaz Republicii Moldova printr-o rută alternativă pare să facă parte dintr-o strategie mai largă de a accentua dependența energetică a regiunii transnistrene de Moscova și de a crea tensiuni între Chișinău și Tiraspol.
În timp ce Transnistria se confruntă cu o criză umanitară severă, restul Republicii Moldova reușește să gestioneze criza energetică prin importuri de electricitate din România și alte surse alternative.