Marea Azov se află la nord-est de Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în martie 2014. Este conectată la Marea Neagră prin strâmtoarea îngustă Kerci.
„Desfășurarea fără precedent a manevrelor face ca navigația în ambele mări să fie practic imposibilă. În esență, aceasta este o complicație semnificativă și nejustificată a transportului maritim internațional, în special a comerțului, care poate provoca consecințe economice și sociale complexe, în special pentru porturile Ucrainei", a comunicat Ministerul de Externe.
Ministerul consideră inacceptabile astfel de „acțiuni agresive” ale Moscovei, despre care a spus că „se încadrează în conceptul războiului hibrid împotriva Ucrainei”.
Citește și
Ambasadorul rus, convocat la MAE pentru declarațiile despre scutul de la Deveselu
Putin și-a retras în pripă iahtul din Germania, de teama sancțiunilor asupra elitei ruse
„Aceasta este o manifestare a nerespectării deschise a normelor și principiilor dreptului internațional, inclusiv Carta ONU, rezoluțiile Adunării Generale a ONU și Convenția ONU privind dreptul mării”, se arată în comunicat.
Declarația a subliniat că Ucraina „colaborează îndeaproape” cu partenerii, în primul rând cei din regiunea Mării Negre, pentru a se asigura că astfel de acțiuni rusești „vor primi o evaluare și un răspuns adecvat”.
Șase nave de război rusești au sosit joi în Marea Neagră, lângă peninsula Crimeea pentru exerciții de amploare, despre care Occidentul consideră că sunt un mod de a acoperi intenția unui atac iminent asupra Ucrainei.