România, un pas mai aproape de aderarea la Schengen. În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au vorbit despre contribuția semnificativă a României și Austriei la combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere, evidențiind o abordare preventivă și colaborativă în aceste domenii, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
România, un pas mai aproape de aderarea la Schengen. Predoiu față-n față cu Karner. Când se decide?
Cătălin Predoiu a evidențiat implementarea impecabilă a Deciziei privind Air și Maritime Schengen de către România, subliniind că măsurile aplicate de Poliția de Frontieră au dus la o reducere substanțială a migrației ilegale. Ministrul a menționat, de asemenea, că toate angajamentele bilaterale convenite cu Austria funcționează eficient, având rezultate foarte bune.
„România rămâne ferm angajată să mențină practici sigure și eficiente pentru gestionarea frontierelor, aplicând toate procedurile Schengen și contribuind semnificativ la eforturile Uniunii Europene de combatere a criminalității transfrontaliere”, a declarat Cătălin Predoiu.
Întâlnirea de la Viena are loc în contextul apropierii reuniunii miniștrilor de Interne de la Budapesta, care va aborda, printre alte teme, și dosarul Schengen.
Facem precizarea că, la acest moment, doar Austria mai blochează aderarea României la spațiul de liberă circulație Schengen.
Viena ar urma să anunțe acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen
Potrivit presei austriece, în câteva zile Viena ar urma să anunțe acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, însă decizia va fi însoțită de un nou set de măsuri pentru combaterea migrației ilegale.
Publicația Der Standard informează că ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, este pregătit să confirme susținerea Austriei pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen în cadrul unei întâlniri care va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 22 noiembrie.
Conform lui Karner, reducerea migrației a fost vizibilă în ultimele luni, cu scăderi semnificative în numărul cererilor de azil: cu peste 40% pentru Bulgaria și peste 70% pentru România.
În plus, trecerile ilegale de frontieră în UE au scăzut cu aproximativ 30%, iar migrația pe ruta Balcanilor s-a diminuat cu 62%.
Citește și: România în Schengen. Austria, izolată în UE, presată să ridice veto-ul asupra României. De când?
Karner a subliniat că veto-ul aplicat a fost justificat pentru a atrage atenția asupra traficului ilegal de persoane și a migrației necontrolate, iar scăderea fluxurilor de migranți arată că „suntem pe drumul cel bun”.
Totuși, el a adăugat că acest proces este unul în desfășurare și că este necesar un efort continuu pentru a combate acest fenomen.
Citește și: România, tot mai aproape de Schengen. Austria schimbă placa. Karner: Mergem pe drumul cel bun, dar..
Reuniunea de la Budapesta și decizia finală
O decizie oficială urmează să fie luată la Consiliul JAI pe 12 decembrie, însă reuniunea ministerială de la Budapesta este văzută ca un moment-cheie în parcursul României și Bulgariei spre Schengen.