România poate primi o veste excelentă despre Schengen săptămâna viitoare. Cine ne sare în ajutor ?

DE Alex Darvari | 07.12.2023 - 11:42
România poate primi o veste excelentă despre Schengen săptămâna viitoare - Foto: Profimedia Images

România poate primi o veste excelentă, pe care o așteaptă de mulți ani despre aderarea la Schegne. Olanda ar putea să ne sară, involuntar, în ajutor, scrie presa bulgară.

SHARE

Presa bulgară publică un articol intitulat: „Presiunea asupra Olandei pentru a "lăsa" Bulgaria să intre în Schengen este în creștere. Ar putea fi luată o decizie săptămâna viitoare?”.

Jurnaliștii scriu că dacă Olanda nu se va mai opune aderării Bulgariei la Schengen, Austria i-ar putea urma exemplu. În acest fel, România ar urma să adere la Schengen chiar în acest an.

România poate primi o veste excelentă despre Schengen săptămâna viitoare

Totul se poate decide săptămâna viitoare și o soluție pozitivă nu este exclusă.

Redăm integral articolul din mediapol.bg

Presiunea asupra Olandei pentru a ridica "veto-ul" împotriva aderării Bulgariei la Schengen se intensifică, deoarece de decizia acesteia depinde calea României către zona de liberă circulație.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ilva Johansson, a comentat că recent a avut loc o altă inspecție în Bulgaria, care a fost "cu adevărat reușită".

Mark Rutte, care continuă să guverneze Olanda în calitate de prim-ministru interimar, a declarat recent că țara sa va ridica "veto-ul" în cazul unei evaluări pozitive. 

Aderarea Bulgariei este blocată de Olanda și Austria, în timp ce doar Viena are rezerve față de intrarea României.

Totuși, potrivit unor surse diplomatice, Austria ar putea urma Olanda dacă aceasta își schimbă poziția față de Bulgaria. Acest lucru ar evita să fie nevoită să despartă cele două țări balcanice, ceea ce este considerat dezirabil de către Comisie.

Oficialii austrieci nu au confirmat până în prezent această posibilitate.

Profit de această ocazie pentru a spune cât de bine pregătite sunt Bulgaria și România pentru aderarea la Schengen. Obiectivul meu rămâne acela de a lua o decizie în acest an, a declarat comisarul Joansson.

În acest context, europarlamentarul român al Partidului Național Liberal Rareș Bogdan a declarat că se așteaptă un vot în Parlamentul de la Haga săptămâna viitoare.

"În urmă cu un an, Bulgaria a refuzat să se separe de România, când România ar fi putut spera la un vot, iar apoi am avut Olanda împotrivă. Între timp, Bulgaria și-a rezolvat problemele de stabilitate tehnică și guvernamentală. Parlamentul de la Haga, care ne-a dat votul de intrare, trebuia să voteze pentru Bulgaria pe 6 decembrie, dar votul a fost amânat cu 10 zile și va avea loc pe 14 sau 16 decembrie în parlamentul olandez", a declarat Rareș Bogdan, citat de BTA.

Potrivit acestuia, toate coridoarele diplomatice cu Austria au fost redeschise, iar România poate spera să intre în spațiul Schengen în etape sau în totalitate în 2024.  

În tot acest scenariu, sunt implicate și ambițiile lui Rutte de a conduce NATO, pentru care are nevoie de sprijin din partea Europei de Est.

Denkov: Austria și Olanda acceptă că există progrese foarte puternice

Premierul Nikolay Denkov a comentat că după alegerile din Olanda este mai dificil de negociat, dar rămâne optimist că Bulgaria va fi membră a spațiului Schengen și după raportul pozitiv al ultimei inspecții, care este prezentat astăzi și mâine la Bruxelles

"Rezultatul acestei misiuni este un raport foarte pozitiv și acum că acești reprezentanți au semnat raportul, înseamnă că reprezentanții lor, Austria și Olanda, acceptă acum că există progrese foarte puternice.

De aici încolo, eforturile diplomatice vor continua, aș spune eu, cu privire la modul de a formula o soluție care până la sfârșitul acestei luni va încerca să fie adoptată. În acest moment este mai dificil de negociat cu Olanda (se va schimba guvernul n.red.), dar asta nu înseamnă că nu este posibil, așa că negocierile continuă", a declarat Denkov. 

Care sunt rezervele din Olanda

Țările de Jos se află într-o situație politică dificilă după ce Partidul Libertății al lui Geert Wilders, de extremă dreapta, populist, anti-islamist și eurosceptic, a obținut o victorie dramatică în alegerile parlamentare anticipate. Cu toate acestea, partidul rămâne izolat și îi va fi greu să formeze un guvern.

Rezervele Olandei cu privire la aderarea Bulgariei sunt legate de rezultatele insuficiente în lupta împotriva corupției și de instaurarea statului de drept în țara noastră, în timp ce cealaltă țară cu drept de veto asupra intrării noastre, Austria, se concentrează asupra admiterii migranților prin teritoriul nostru și asupra necesității unei reforme cuprinzătoare a zonei de liberă circulație.

Țările de Jos au dorit o evaluare a recentelor modificări legislative din țara noastră în ceea ce privește controlul procurorului general, modificările aduse CPCIP și viitoarele modificări constituționale.

Bulgaria și România speră într-o reuniune extraordinară

Ministrul spaniol de interne, Fernando Marlasca, și-a exprimat speranța că extinderea Schengen va avea loc cât mai curând posibil. El a declarat că președinția spaniolă a Consiliului UE va continua activitatea până la sfârșitul anului.

Ambiția Bulgariei și a României este de a avea o reuniune extraordinară în ultimele zile ale anului sau la începutul anului viitor 2024. Deocamdată, se lucrează la varianta ca cele două țări să intre mai întâi cu frontierele aeriene și apoi cu cele terestre.

"Lucrăm în continuare, sperăm că va exista o modalitate pentru ca Bulgaria și România să adere la Schengen cât mai curând posibil", a declarat ministrul spaniol de interne Fernando Marlasca.

Ministrul a precizat că, după inspecția suplimentară din țara noastră, Consiliul UE va lua act de evaluările Comisiei Europene. La misiunea CE au fost prezenți și reprezentanți ai Olandei și Austriei.

România așteaptă o decizie din partea Olandei

România așteaptă să afle dacă Olanda va susține aderarea Bulgariei la spațiul european de liberă circulație pentru a lua o decizie în dosarul Schengen, a declarat premierul Marcel Ciolacu, citat de Adjerpres și Digi24.

El a amintit că în Olanda au avut loc alegeri pe 22 noiembrie și din această cauză nu a fost timp pentru a începe procedura de vot în Parlament.

Citește și: Cum arată scenariul în care Austria „închide ochii” și ne lasă în Schengen? Când e posibilă aderarea

"Era mai mult ca sigur că nu se va discuta despre Schengen la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 4 și 5 decembrie, dar a rămas pe ordinea de zi să se propună o reuniune extraordinară a Consiliului în decembrie. Mai întâi așteptăm decizia Olandei în privința Bulgariei și vom vedea cum va acționa România", a spus premierul.

Citește și: De ce Olanda nu e pregătită de aderarea României la Schengen? Austria trimite drone la graniță

În ceea ce privește dialogul cu Austria, Ciolacu a precizat că nu a avut o discuție directă cu cancelarul Karl Nehammer.

"Cu siguranță va urma una după ce mă voi întoarce în România. Au fost discuții la nivel de ambasadori, iar ministrul de Interne a avut și alte contacte", a precizat Marcel Ciolacu, care se află într-o vizită de lucru în SUA până pe 6 decembrie.

Citește și: „Capitulează” Austria? România, cerută în Schengen chiar de la Viena. „Veto-ul e contraproductiv”

Mai este timp până la sfârșitul anului pentru ca Parlamentul și guvernul de la Haga să decidă asupra ridicării veto-ului la aderarea Bulgariei la Schengen, ceea ce ar putea deschide calea unei soluții favorabile ambelor țări (Bulgaria și România), a declarat la rândul său ministrul român de interne, Cătălin Predoiu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te