Olanda și Danemarca ar urma să conducă efortul multinațional de pregătire, dar aspectele specifice rămân deocamdată nesoluționate.
România ar putea antrena piloții ucraineni pe avioanele F-16
"România este unul dintre locurile pe care coaliția le analizează pentru a găzdui antrenamente", a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual și un fost oficial al Departamentului Apărării, a beneficiat de anonimat pentru a discuta despre un efort sensibil.
Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfășura antrenamentul cu avioane într-un sit din România, au declarat actualul și fostul oficial al Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construiește F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat aceștia.
Citește și: Avioane SMURD, modernizate la prețuri mai mari decât costă unele nou-nouțe. Unul, donat de Țiriac
Un purtător de cuvânt al Lockheed a subliniat comentariile făcute săptămâna aceasta de directorul operațional al companiei, Frank St. John, potrivit cărora firma este pregătită să antreneze piloții ucraineni pentru a pilota și a întreține avioanele F-16 imediat ce țările occidentale vor fi de acord să le trimită.
Citește și: Putin va ataca statele occidentale dacă acestea trimit Ucrainei avioane F-16
Detaliile despre programul de pregătire au apărut cu întârziere de când președintele Joe Biden și-a acordat sprijinul pentru acest efort luna trecută. Țările de Jos și Danemarca conduc efortul multinațional de instruire, dar partenerii nu au rezolvat încă problema referitoare la țările care vor furniza aeronavele necesare pentru instruire.
„Partenerii NATO lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est”
Oficialii europeni nu au dorit să confirme sau să infirme faptul că propunerea de a instrui piloții ucraineni în România este în discuție. Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării ar fi spus doar că partenerii lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar discuția despre ce țară va dona avioanele nu a fost încă stabilită.
"Livrarea de F16 nu este la masa discuțiilor acum. Lucrăm din greu pentru a începe antrenamentul F-16 cu Danemarca pentru a pregăti piloți ucraineni cât mai curând posibil", a declarat purtătorul de cuvânt. "Livrarea necesită un proces decizional separat".
Ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că speră să poată prezenta un "concept" la timp pentru summitul NATO de la Vilnius din iulie și că antrenamentul va începe mai târziu în această vară.
„Un pas strategic important pe termen lung”
"În ultimele săptămâni am avut mai multe ocazii de a discuta cu colegii mei despre posibile modele de pregătire a piloților ucraineni și a personalului de sprijin pentru avioanele F-16. Sunt foarte încântat să văd că coaliția din spatele pregătirii piloților și a personalului de sprijin pentru F-16 se lărgește continuu", a declarat el într-o declarație trimisă miercuri prin e-mail. "Va fi un pas strategic important pe termen lung".
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, au primit săptămâna trecută o informare cu privire la progresul grupului, a declarat Austin reporterilor în timpul unei vizite la Bruxelles, adăugând că "mai este mult de lucru".
Câte avioane F-16 operează România?
Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, achiziționate din Portugalia, și cumpără alte 32 de avioane de la Norvegia. Cu toate acestea, Bucureștiul a aprobat recent un plan de achiziționare a mai avansatului F-35.
Țara noastră joacă un rol esențial în misiunea de poliție aeriană a NATO, o forță operațională internațională dedicată patrulării continue a cerului european pentru a reacționa rapid la încălcările spațiului aerian. Țările NATO se mobilizează în mod regulat pentru a intercepta aeronavele rusești care zboară în zonă.
Întrebat dacă sunt în curs de negociere pentru ca piloții ucraineni să fie instruiți în România, Ministerul Apărării nu a confirmat și nici nu a negat că țara este luată în considerare.
Dar, comentând mai pe larg, ministerul a declarat miercuri, într-o declarație trimisă prin e-mail, că țara "salută inițiativa de a stabili o coaliție a aliaților NATO pentru a asigura pregătirea piloților pentru avioanele F-16".
"Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliații săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici și cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că națiunea ucraineană are capacitatea de a rezista și de a se opune în mod eficient agresiunii ilegale rusești și ocupației teritoriului suveran al Ucrainei", se arată într-o precizare a Ministerului Apărării, potrivit Politico.
Alături de Danemarca și Olanda, coaliția de pregătire include, de asemenea, Marea Britanie, SUA, Portugalia, Norvegia și Belgia. Piloții ucraineni vor urma mai întâi un curs de pregătire de bază și un curs de limbă, supervizat de Marea Britanie, înainte de a începe instrucția pe avioane, a anunțat guvernul britanic săptămâna trecută.