Rezoluția ONU împotriva Rusiei, votată de 11 membri. China, India și EAU s-au abținut

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.02.2022 - 08:16
Șeful ONU, Antonio Guterres. / Foto: alephnews.ro
Șeful ONU, Antonio Guterres. / Foto: alephnews.ro

Rusia a făcut, aşa cum era de aşteptat, uz de dreptul său de veto în cursul votului în Consiliul de Securitate al ONU la o rezoluţie redactată de SUA şi Albania, deplângând în "cei mai puternici termeni" "agresiunea sa împotriva Ucrainei" şi cerându-i să-şi retragă trupele.

SHARE

Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 ţări au votat în favoarea textului, iar trei s-au abţinut: China, India şi Emiratele Arabe Unite.

Proiectul a fost modificat în orele premergătoare scrutinului pentru "a securiza" abţinerile şi a evita ca aceste trei ţări să voteze "nu", potrivit unui diplomat. Textul propus nu mai includea astfel cuvântul "condamna", înlocuit cu "deplânge". De asemenea, a fost eliminată o referinţă la capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede posibila utilizare a forţei.

Citește și: Putin și Lavrov, pe „lista neagră” a sancțiunilor SUA. Nu vor mai putea să pună piciorul în State

O rezoluţie similară ar urma să fie supusă în zilele următoare votului Adunării Generale a ONU (193 de membri), unde dreptul de veto nu există, potrivit diplomaţilor.

Unii ambasadori estimează că, având în vedere "dezastrul" în curs în Ucraina, un vot favorabil ar putea obţine sprijinul a peste o sută de ţări în Adunarea Generală.

Rusia pretinde că acţionează în legitimă apărare în Ucraina

De la începutul invaziei militare a Ucrainei, în noaptea de miercuri spre joi, Rusia, acuzată de Occident şi de şeful ONU, Antonio Guterres, de încălcarea Cartei Naţiunilor Unite, pretinde că acţionează în legitimă apărare în condiţiile articolul 51 din actul fondator al Organizaţiei.

Doar cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie) au drept de veto în Consiliul de Securitate.

Citește și: Rusia amenință Finlanda și Suedia că „va răspunde” dacă aderă la NATO

Rezoluţia depusă de SUA şi Albania a fost însuşită de aproximativ 70 de ţări. Acesta prevedea, pe lângă critici puternice la adresa Rusiei, reafirmarea sprijinului pentru suveranitatea Ucrainei şi obliga Rusia să înceteze "utilizarea forţei" şi să îşi retragă "imediat, complet şi necondiţionat toate forţele sale militare" din această ţară.

În 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, care s-a făcut fără vărsare de sânge, Moscova a respins prin veto un text de condamnare a acesteia. Proiectul de rezoluţie a primit apoi 13 voturi pentru în Consiliul de Securitate, China abţinându-se. India nu era atunci membru al Consiliului de Securitate.

O rezoluţie a fost apoi supusă votului în Adunarea Generală a ONU unde a obţinut 100 de voturi pentru. Contra au votat 11 ţări, iar 58 s-au abţinut. Restul membrilor ONU nu au participat la vot, reaminteşte AFP. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te