Rusia amenință Finlanda și Suedia că „va răspunde” dacă aderă la NATO

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.02.2022 - 20:05
Rusia amenință Finlanda și Suedia că „va răspunde” dacă aderă la NATO/foto: lithuania tribune

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că Moscova „va trebui să răspundă dacă Suedia și Finlanda intenționează să adere la NATO”.

SHARE

Maria Zaharova a susținut vineri o conferință de presă privind conflictul în curs din Ucraina și despre „intențiile Rusiei de a merge mai departe”.

Un clip din discursul Zaharovei despre aderarea țărilor la NATO a devenit viral pe rețelele de socializare, deoarece sugerează o amenințare îndreptată împotriva Suediei și Finlandei, subliniind că ar avea „repercusiuni politico-militare grave”. Videoclipul a strâns peste 300.000 de vizualizări.

„Finlanda și Suedia nu ar trebui să-și bazeze securitatea dăunând securității altor țări”, a spus Zaharova în timpul conferinței de presă, folosind același discurs ca și în cazul Ucrainei.

„În mod clar, aderarea Finlandei și Suediei la NATO, care este în primul rând o alianță militară, ar avea repercusiuni politico-militare grave care ar cere un răspuns din partea țării noastre”, a spus Zaharova.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, mulțumise celor două țări pentru sprijn.

„S-a discutat cu președintele finlandez Sauli Niinistö împotriva agresiunii. A fost informat despre apărarea noastră, despre bombardamentul Kievului”, a scris el într-un tweet vineri.

„Suntem recunoscători Finlandei pentru alocarea de 50 de milioane de dolari ajutor. Este o contribuție eficientă la coaliția antirăzboi. Continuăm să lucrăm. Trebuie să creștem sancțiunile și sprijinul Ucrainei pentru apărare”, a scris Zelenski, potrivit Newsweek.

Ulterior, el a postat pe Twitter: „Suedia oferă asistență militară, tehnică și umanitară Ucrainei. Sunt recunoscător primului ministru suedez, Magdalena Andersson, pentru sprijinul ei eficient.

„Construinm împreună o coaliție anti-Putin”, a scris Zelenski.

Citește și

NATO înarmează rezistența ucraineană, ca Putin să nu „redeseneze harta Europei de Est”

Hackerii Anonymous atacă Kremlinul, Ministerul rus al Apărării și alte site-uri ale guvernului

Pe paginile de Twitter, președintele Finlandei și premierul suedez au condamnat Rusia după invaziei Ucrainei.

„Condamn cu fermitate măsurile militare pe care Rusia le-a început în Ucraina”, a scris Niinistö  joi.

„Acțiunile Rusiei vizează Ucraina, dar în același timp reprezintă un atac la adresa întregii ordini de securitate europeană.

„Simțim o profundă compasiune față de Ucraina și căutăm modalități de a crește sprijinul nostru pentru Ucraina”, a scris Niinistö.

Joi, pagina de Twitter a lui Andersson a emis o declarație similară și a subliniat importanța ca alți lideri europeni să răspundă ferm.

„Actele Rusiei sunt, de asemenea, un atac la adresa ordinii de securitate europeană. Acesta va fi întâmpinat printr-un răspuns solid, solidar cu Ucraina. Numai Rusia este responsabilă pentru suferința umană".

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te