Republicanii se împart acum, în privința drepturilor la avort, 50 de ani după acordarea acestora

DE Alexandru Pop | Actualizat: 25.01.2023 - 11:41
Republicanii se împart acum, în privința drepturilor la avort, 50 de ani după acordarea acestora - Foto Gage Skidmore, Flickr

Duminică se împlinesc exact 50 de ani de când Curtea Supremă a SUA a acordat femeilor americane drepturi de avort, prin hotărârea Roe v. Wade, la aproximativ șapte luni după ce instanța a deschis ușa, în mare parte din țară, pentru a elimina aceste drepturi.

SHARE

Instanța a creat instantaneu noi linii de falie în toată țara, când a predat statelor mai mult control asupra drepturilor la avort. Aceasta poate preceda o nouă ruptură în GOP.

În acest moment, există probleme reale, cu privire la cât de departe vor merge parlamentarii și potențialii candidați la președinție din 2024, pentru a-și dovedi opoziția față de avort.

Interdicție de 15 săptămâni, în Virginia.

Un potențial candidat la președinție, guvernatorul republican din Virginia, Glenn Youngkin, le-a spus alegătorilor din Virginia să aleagă viața, în timpul discursului său privind starea Federaţiei, din această lună.

El susține acea convocare, împingând către o interdicție de 15 săptămâni. Legea actuală a statului permite intervenţia de avort, până la aproximativ 26 de săptămâni.

Citeşte şi: Femeile care vor să avorteze, obligate de Guvernul Viktor Orban să asculte inima fătului

Ar fi o realizare pentru Youngkin, în Virginia, deoarece el împarte puterea la nivel legislativ cu democrații, care au promis că vor renunța la plan.

Un brânci pentru DeSantis, să împingă lucrurile la mai mult de 15 săptămâni

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a semnat anul trecut o interdicție de 15 săptămâni, înainte de Decizia Dobbs, dar, având în vedere majoritatea republicană din statul său, el este acum criticat de unii conservatori, pentru că nu a mers suficient de departe. 

Un consilier al unui alt potențial candidat la Președinție, guvernatorul Kristi Noem, din Dakota de Sud, l-a criticat pe DeSantis, pentru că nu a susținut o restricție mai puternică a drepturilor la avort.

Citeşte şi: Peste 40 de clinici din SUA au încetat să mai facă avorturi la o lună de la interzicerea acestora

Dakota de Sud are o interdicție aproape totală și, întrebat despre DeSantis, Noem a declarat săptămâna aceasta, pentru CBS News, conform CNN, că alți guvernatori republicani ar trebui să facă mai mult.

„Aș îndemna fiecare guvernator să facă tot ce poate pentru a-și susține politica pro-viață”, a spus ea.

DeSantis este neobișnuit de liniștit

Când l-am întrebat pe expertul CNN în politică din Florida, Steve Contorno, cât de departe se așteaptă că ar putea ajunge DeSantis, pentru a restrânge drepturile la avort, el a spus că DeSantis, în mod normal, ocolește bombastic detaliile, de când a apărut Decizia Dobbs.

DeSantis a făcut o declarație vagă, prin care promite că va „extinde protecția pro-viață”, dar a folosit un caz legal în desfășurare, în privința interdicției de 15 săptămâni, ca scut, pentru a discuta ce pași ar urma să ia.

„Politicienii situaţi de ambele părți ale dezbaterii despre avort mi-au spus că se așteaptă la un fel de legislație, care să depășească limita mai devreme de 15 săptămâni, ceea ce ar putea reduce atacurile ulterioare, dar nu este clar dacă DeSantis ar sprijini o decizie radicală”, a spus Contorno.

O interdicție care intră în vigoare după detectarea activității cardiace fetale a fătului ar putea fi o alternativă, a adăugat el, subliniind că DeSantis a susținut acest tip de legislație, în timpul primei sale candidaturi pentru guvernator, în anul 2018.

Contorno a mai subliniat că noul președinte al Senatului din Florida, Kathleen Passidomo, a declarat pentru Tampa Bay Times/Miami Herald că dorește o interdicție a avortului până în 12 săptămâni, dar că va include excepții pentru viol și incest, absente din interdicția de 15 săptămâni semnată de DeSantis, anul trecut.

Trump se ceartă cu evanghelicii

Între timp, fostul președinte Donald Trump – care a anunțat că va candida din nou în anul 2024 – dorește mai mult credit din partea liderilor evanghelici, pentru că a susținut Curtea Supremă de dreapta, care vrea o reexaminare totală a precedentului juridic al SUA și al drepturilor individuale.

„Nimeni nu a făcut niciodată mai mult pentru Dreptul la viață decât Donald Trump”, i-a spus Trump jurnalistului conservator David Brody.

„Am pus trei judecători de la Curtea Supremă, care au votat cu toții și au primit ceva cu care s-au luptat de 64 de ani, de mulți, mulți ani.” El a pretins "o mai mare neloialitate” în rândul liderilor evanghelici, care nu îl sprijină în mod corespunzător acum.

Mai mulţi jurnalişti de la CNN au scris săptămâna aceasta despre frustrarea lui Trump față de activiștii antiavort, pentru că nu au adus mai mulți alegători la urne, în noiembrie anul trecut.

Pe platforma sa de socializare, Trump a spus că adepţii liniei dure în chestiunea avortului au afectat voturile GOP, în special „cei care au insistat ferm să nu se facă excepții, chiar și în cazul violului, incestului sau vieții mamei”.

Este definiția unei contradicții trumpiste: să dorești atât meritul pentru răsturnarea Deciziei Roe, dar și să fii frustrat de activiștii care au vrut ca Roe să fie anulată.

Dar să vorbești și despre această problemă mai mare, a modului în care republicanii ar trebui să procedeze în această problemă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te