Republica Moldova a expulzat un angajat al ambasadei Rusiei la Chișinău. Care a fost motivul

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.04.2023 - 21:26
Ambasada Rusiei la Chișinău - Foto: Facebook

Un angajat al ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova a fost declarat persona non-grata în această ţară, din cauza acţiunilor unor funcţionari ai ambasadei ruse faţă de poliţiştii moldoveni de frontieră de pe aeroportul din Chişinău.

SHARE

Un angajat al ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova a fost declarat persona non-grata în această ţară, din cauza acţiunilor unor funcţionari ai ambasadei ruse faţă de poliţiştii moldoveni de frontieră de pe aeroportul din Chişinău, care au refuzat intrarea unui politician regional rus în Republica Moldova, acesta din urmă fiind liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov, a anunţat miercuri Ministerul de Externe de la Chişinău.

Republica Moldova a expulzat un angajat al ambasadei Rusiei la Chișinău. Care a fost motivul

"Pentru acţiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează că a declarat drept persoană non grata pe teritoriul ţării noastre un reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova", a anunţat Ministerul de Externe, potrivit Unimedia.info.

"Acest fapt a fost comunicat părţii ruse în după-amiaza zilei de 19 aprilie, odată cu convocarea la sediul MAEIE a Ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov", adaugă instituţia citată.

Preşedintele Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, a declarat că nu i s-a permis să intre în Republica Moldova, unde urma să participe în Găgăuzia la congresul internaţional de diplomaţie populară "Prietenia popoarelor - 2023", organizat de unul dintre candidaţii pro-ruşi la funcţia de başcan al Găgăuziei şi considerat de autorităţile de la Chişinău un eveniment cu caracter electoral, iar prezenţa respectivului politician rus acolo un amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Fostul preşedinte socialist Igor Dodon, a calificat această interdicţie drept "o ruşine", "un scuipat în faţa poporului moldovean şi găgăuz, care s-a remarcat întotdeauna prin ospitalitatea sa".

La rândul său, MAE rus a calificat refuzul Republicii Moldova a de permite intrarea în ţară a lui Minnikanov, drept un nou pas neprietenos din partea Chişinăului, potrivit unei declaraţii a purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

"Moscova cere Chişinăului să asculte interesele propriilor cetăţeni şi să nu împiedice dezvoltarea relaţiilor şi a legăturilor interregionale cu Rusia", a mai spus aceasta, conform Unimedia.info. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te