Represaliile Chinei împotriva presei libere din Hong Kong, în plină desfășurare

DE Edi Neagu | 29.12.2021 - 10:42
Liderul comunist Xi Jinping nu acceptă libertatea presei. FOTO: Facebook

Șase angajați ai unui siter media au fost reținuți de căttre autoritățile chineze.

SHARE

Autorităţile din Hong Kong au percheziţionat biroul şi au arestat miercuri şase membri actuali şi foşti ai media locale online pro-democraţie Stand News, acuzaţi de "publicaţii sediţioase" în virtutea unei legi datând din epoca colonială, informează Reuters şi France Presse.

Stand News, înfiinţată în 2014 ca organizaţie non-profit, este cea mai proeminentă publicaţie independentă rămasă în Hong Kong după ce o anchetă de securitate naţională efectuată mai înainte în acest an a condus la închiderea tabloidului Apple Daily al magnatului întemniţat Jimmy Lai.

Raidul ridică în continuare îngrijorări cu privire la libertatea presei în fosta colonie britanică, care a revenit sub stăpânirea chineză în 1997 cu promisiunea că o gamă largă de drepturi individuale ar urma să fie protejate.

Citește și: Un polițist sub acoperire a lucrat 6 luni ca șofer de TIR pentru a demasca șpăgarii de la frontieră

"Departamentul de securitate naţională al poliţiei a arestat şase responsabili sau foşti responsabili ai unei media online în această dimineaţă pentru conspiraţie pentru că au publicat o publicaţie sediţioasă (sic)", au declarat autorităţile într-un comunicat, notează AFP.

Peste 200 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a percheziţiona sediul Stand News din districtul Kwun Tong şi domiciliile persoanelor arestate, au adăugat acestea, precizând că poliţia a fost autorizată de un tribunal să confişte materiale jurnalistice.

În zori, Stand News a anunţat în direct pe Facebook că poliţia se afla în faţa porţii redactorului şef adjunct Ronson Chan.
Ronson Chan, care este şi preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Hong Kong, a asistat la percheziţionarea domiciliului său, dar nu a fost arestat.

Starul pop al muzicii cantoneze Denise Ho, care a făcut parte din consiliul de administraţie al Stand News, dar a demisionat în iunie, a fost de asemenea arestată, potrivit paginii sale de Facebook. La fel şi Margaret Ng, avocat şi fost membru al Consiliului Legislativ local, precum şi Chung Pui-kuen, fost redactor la Stand News, potrivit presei locale.

Citește și: Românii vor avea 15 zile libere legale în 2022. 9 vor fi în cursul săptămânii, 3 în ianuarie

"Partidul Comunist Chinez continuă să urmărească jurnaliştii şi mass-media care îndrăznesc să îl contrazică şi să spună adevărul. Arestările lui Denise Ho şi Margaret Ng sunt exemple perfecte în acest sens, printre altele", a scris pe Twitter opozantul Nathan Law, aflat în exil în Marea Britanie.

Stand News a fost vizată în ultimele luni de critici puternice din partea autorităţilor din Hong Kong. Şeful securităţii din teritoriu, Chris Tang, a acuzat Stand News la începutul lunii decembrie că publică informaţii "părtinitoare şi defăimătoare" despre condiţiile de viaţă din închisori.

Aceasta este a doua publicaţie locală intrată în vizorul autorităţilor.

În iunie, publicaţia pro-democraţie Apple Daily s-a închis după ce activele i-au fost îngheţate şi principalii săi şefi arestaţi în virtutea unei noi legi drastice asupra securităţii naţionale impuse de Beijing în iulie 2020.

Întrucât această lege nu este retroactivă, autorităţile din Hong Kong invocă uneori şi o ordonanţă privind "sediţiunea", impusă de puterea colonială britanică la începutul secolului XX şi care a rămas literă moartă timp de decenii, pentru a reprima disidenţa.

Sediţiunea nu se numără printre infracţiunile enumerate în legea securităţii naţionale impusă oraşului de Beijing în iunie
2020 şi care pedepseşte terorismul, colaborarea cu forţele străine, subversiunea şi secesiunea cu posibilă închisoare pe viaţă.

Autorităţile afirmă că legea asupra securităţii a restabilit ordinea după tulburări pro-democraţie adesea violente în 2019. Criticii spun că legislaţia este un instrument pentru a anula disidenţa şi a plasat hub-ul financiar global pe o cale autoritară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te