Regina Elisabeta s-a ascuns de Ceaușescu într-un tufiș în 1978

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.05.2020 - 14:39

Regina Elisabeta a II-a l-a considerat pe Nicolae Ceaușescu cel mai neplăcut oaspete primit la Palatul Buckingham, potrivit unui documentar al rețelei britanice ITV.

SHARE

Regina Marii Britanii s-a ascuns într-un tufiș ca să-l evite pe Nicolae Ceaușescu și pe soția sa, arată documentarul televiziunii britanicii.

Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu unii dintre cei mai importanți și faimoși oameni din lume în timpul domniei sale de 68 de ani, printre care 11 președinți ai Statelor Unite. Cu toate acestea, suverana nu alege pe cine găzduiește la Palatul Buckingham, ci guvernul.

Așa se face că regina a trebuit să se întâlnească de-a lungul timpului cu invitați controversați, potrivit documentarului ITV, care o înfățișează pe Regină și cu fostul președinte al Zimbabwe Robert Mugabe sau cu președintele Siriei Bashar Assad.  

În 1978, Nicolae și Elena Ceașescu au fost invitați în Marea Britanie de guvernul laburist condus de James Callaghan pentru o vizită de stat de patru zile.

Cu toate acestea, au apărut îngrijorări și nemulțumiri în timpul vizitei, ministrul de externe David Owen scriind o notă de mână pe un briefing: „Cine a fost de acord cu această vizită, eu? Dacă da, siguranță regret", potrivit RFI.

„Presa a început să-l interogheze pe ministrul de externe David Owen și spunea„ de ce invităm acest monstru să vină în Marea Britanie?", a declarat la ITV biograful regal Robert Hardman. 

„Vizita ar fi putut fi anulată din punct de vedere tehnic, dar repercusiunile politice ar fi fost enorme", a explicat Owen, azi în vârstă de 81 de ani, în cursul documentarului.

Regina și prințul consort Philip au întâmpinat cuplul Ceaușescu în gara Victoria și au făcut o scurtă plimbare cu caleașca până la palat.

„Ea a spus odată unui oaspete la un dineu, care la rândul său mi-a spus că în timpul vizitei din 1978, Regina și-a scos cățeii Corgi la o plimbare în grădinile Palatului și i-a văzut pe Ceaușești venind din sens opus", a declarat Hardman, potrivit RFI.

„S-a gândit că nu poate face față să vorbească cu ei, așa că pentru prima și singura dată în viața ei, s-a ascuns într-un tufiș din grădinile palatului pentru a-i evita pe oaspeții săi", adaugă el.

„Regina a trebuit să suporte multe persoane în tăcere la viața ei, dar Ceaușescu a fost prea mult chiar și pentru ea. A explicat asta destul de clar, nu i-a plăcut de loc”, a adăugat Lordul David Owen.

În 1978 imaginea lui Ceaușescu în Occident era încă bună și guvernul laburist britanic a încercat să exploateze acest lucru pentru avantaje politice și economice. 

Dar această imagine avea să înceapă să se strice la numai câteva luni după vizita la Londra, după fuga în Statele Unite a șefului spionajului extern, generalul Mihai Pacepa, ale cărui dezvăluiri au ajutat la schimbarea atitudinii Occidentului față de dictatorul român. 

Iar în 1989 cu puțin timp înainte de răsturnarea sa, guvernul britanic i-a retras lui Ceaușescu Ordinul de Bath, cu care fusese decorat de Regină în timpul vizitei din 1978.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te