În Statele Unite, odată cu alegerea președintelui sunt aleși și o treime dintre senatori, precum și toți membrii Camerei Reprezentanților. De asemenea, suma de 10 miliarde de dolari include și banii folosiți în cadrul alegerilor primare din Partidul Republican și Partidul Democrat.
Potrivit calculelor făcute de un ONG specializat în evaluarea cheltuielilor electorale, Center for Responsive Politics, cheltuielile de campanie vor ajunge la 10,8 miliarde. Până acum au fost cheltuiți efectiv 7,2 miliarde de dolari, dar nu au fost luați în calcul banii folosiți pe ultimul trimestru al anului, transmite CNBC.
Prin comparație, campania electorală din 2016 a costat doar 7 miliarde de dolari, cea din 2012 7,1 miliarde, iar confruntările electorale din 2008 au fost finanțare doar cu 6,3 miliarde. Dintre 10,8 miliarde de dolari. Potrivit calculelor CRP, cursa prezidențială va costa 5,2 miliarde, iar cea pentru Congres 5,6 miliarde dolari. Din cauza epidemiei de coronavirus, majoritatea banilor au fost folosiți pentru promovare electorală pe Facebook și Google.
Dintre cei 5,2 miliarde cheltuite în cursa pentru Casa Albă, cam 3 miliarde au fost utilizate de către cei doi finaliști, democratul Joe Biden (1,51 miliarde) și republicanul Donald Trump (1,52 miliarde), potrivit npr.org, însă în ultimele luni Biden a obținut mai multe donații de campanie decât adversarul său. Restul banilor reprezintă donații către alți candidați care au concurat în alegerile interne din cele două partide, fără să obțină însă nominalizarea finală. De exemplu, omul de afaceri Michael Bloomberg și-a finanțat campania internă în Partidul Democrat cu 500.000.000 dolari, însă rezultatele obținute au fost foarte modeste.
Cum se face finanțarea partidelor și candidaților
Cum s-a ajuns la aceste sume uriașe aruncate în campaniile electorale? Pentru că finanțarea partidelor și candidaților în Statele Unite se face într-un mod în care, dacă s-ar întâmpla în Europa, procurorii ar deveni foarte interesați. Practic, cea mai mare parte a donațiilor nu se face explicit pentru un candidat sau altul, iar o mare parte a donatorilor rămân anonimi. Să trasezi sursa banilor este un proces foarte laborios, iar candidații pot obține bani din cele mai diverse surse, cu un control foarte vag al Comisiei Electorale Federale, conform fanatik.ro .
Teoretic, există niște plafoane maximale pentru donațiile pe care un candidat le poate primi de la partid sau de la persoane fizice, însă legislația este atât de laxă și lacunară, încât poate fi ușor ocolită, fără ca acest lucru să reprezinte o contravenție sau infracțiune.
De asemenea, susținătorii fără afiliere politică oficială pot organiza comitete independente de cheltuieli ce pot strânge donații și le pot utiliza în campanie, cu condiția să nu existe o coordonare sau consultare cu stafful de campanie propriu-zis. Practic, diverese grupuri cu interese pe o anumită temă, precum controlul armelor sau avortul, pot face campanie pentru un candidat sau altul, cu condiția să nu există o legătură directă cu stafful acelui candidat. Prin aceste procedeu sunt utilizate în campaniile electorale sute de milioane de dolari.
Mai mult, există și așa-numiții „dark money”, „bani întunecați”, care sunt donați de către asociații profesionale și organizații non-profit care pot strânge donații de la companii și persoane fizice pe care le pot cheltui cum vor, fără să fie obligate să dezvăluie identitatea donatorilor, candidații beneficiari sau cuantumul lor. Această metodă de ocolire a legislației electorale este din ce în ce mai utilizată atât la nivelul statelor, cât și la nivel federal.
În aceste condiții, finanțarea de la stat reprezintă doar mărunțiș, la care partidele mari au renunțat fără probleme, întrucât acceptarea unor sume de la buget era însoțită de restricții mai severe privind finanțarea privată. Doar partidele mici mai sunt interesate să primească fonduri de la stat.