VIDEO Erdogan a început al 3-lea mandat de președinte în forță. Și-a pus noi apropiați în Guvern

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 04.06.2023 - 08:34
Recep Tayyip Erdogan a început al 3-lea mandat de președinte al Turciei în forță - Foto: captură video

Recep Tayyip Erdogan a început al 3-lea mandat de președinte al Turciei în forță. A prezentat un guvern aproape complet înnoit cu oameni loiali, inclusiv în privinţa portofoliului Afacerilor Externe şi al Apărării, dar şi cu un expert la Economie.

SHARE

Recep Tayyip Erdogan a depus, sâmbătă, 3 iunie, la Ankara, jurământul pentru al 3-lea mandat de 5 ani la conducerea Turciei.

După ceremonia de la parlament, Erdogan a vizitat Anitkabir, mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turcia, și a scris în cartea memorială de la mausoleu că alegerile din acest an au deschis calea unei noi ere pentru Turcia.

“În următorii cinci ani, vom continua să muncim mult pentru a realiza viziunea noastră despre Un Secol de Turcia”, a menţionat el.

Citește și: Brad Pitt o dă în judecată pe Angelina Jolie. A dat unui oligarh rus jumătatea ei dintr-o podgorie

Erdogan a început al 3-lea mandat de președinte în forță. Și-a pus noi apropiați în Guvern

Apoi, sâmbătă seara, Recep Tayyip Erdogan a prezentat un guvern aproape complet înnoit, inclusiv în privinţa portofoliului Afacerilor Externe şi al Apărării, dar şi cu un expert la Economie, transmite Agerpres, citând AFP.

Mehmet Simsek, în vârstă de 56 de ani, al cărui nume circula cu insistenţă de câteva zile, preia Ministerul Economiei, a anunţat preşedintele Erdogan de la Palatul Cankaya din Ankara, ales de fondatorul Republicii Turce, Mustafa Kemal Ataturk în 1923.

Şeful statului, care a câştigat pe 28 mai, pentru a treia oară, un nou mandat de cinci ani în fruntea Turciei, a depus jurământul sâmbătă după-amiază.

Ministru al Finanţelor în perioada 2009-2015, apoi viceprim-ministru responsabil cu Economie (până în 2018), Simsek, fost economist la banca americană Merrill Lynch, va avea sarcina de a restabili puţină ordine în politica financiară a ţării pentru a restabili încrederea investitorilor.

Citește și: Lavrov, în război cu Occidentul. Fiicele, trimise la studii la Londra și New York. Taxe: 100.000$/an

Numirea lui ar trebui să liniştească şi pieţele financiare care sperau în alegerea sa pentru acest post. El trebuie să pună capăt politicii de scădere a ratei dobânzii apărate de preşedinte - contrar teoriilor convenţionale - pentru a încuraja producţia, dar care nu a făcut decât să crească inflaţia cu o medie de 73% pe parcursul anului 2022 şi până la 85 % toamna trecută.

Printre noii sosiţi în guvern se numără şi Hakan Fidan, fost şef al MIT, serviciul turc de informaţii, care preia funcţia de ministru al Afacerilor Externe, în locul lui Mevlut Cavusoglu.

Hakan Fidan, care a condus "serviciile" din mai 2010, este un susţinător loial al preşedintelui Erdogan, pentru care a a fost consilier diplomatic timp de trei ani.

"El este păstrătorul secretelor mele, păstrătorul secretelor de stat", mărturisea preşedintele în 2012, descriindu-l pe Fidan drept un "funcţionar public foarte bine pregătit".

Potrivit unei surse diplomatice occidentale, Hakan Fidan a fost "omul său de încredere de ani de zile" şi totodată cel care conduce negocierile cu lumea arabă, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Libia şi, de asemenea, Siria cu care preşedintele Erdogan încearcă să reia legătura prin Moscova.

La Apărare, Yasar Guler, Şeful Statului Major al Forţelor Armate, îi urmează lui Hulusi Akar, el însuşi fost şef de Stat Major care a ocupat această funcţie din iulie 2018. Akar este considerat arhitectul rezistenţei la puciul eşuat din iulie 2016.

La putere de 20 de ani, mai întâi ca prim-ministru, Erdogan a numit şi un nou vicepreşedinte, pe Cevdet Yilmaz, membru fidel al partidului său AKP, deputat de Diyarbakir şi deja de mai multe ori ministru.

În total, guvernul Turciei, care se va întruni marţi, 6 iunie, pentru prima dată, are 17 miniştri.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te