Reacția Kremlinului după ce NATO și-a pus armele nucleare în prealertă: "O escaladare a tensiunilor"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.06.2024 - 14:45
Reacția Kremlinului după ce NATO și-a pus armele nucleare în prealertă: "O escaladare a tensiunilor" - Foto: Profimedia images

Reacția Kremlinului după ce NATO și-a pus armele nucleare în prealertă. Kremlinul a reacționat luni, considerând declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, privind desfășurarea armelor nucleare ale alianței, ca fiind o "escaladare a tensiunilor".

SHARE

Stoltenberg a menționat într-un interviu pentru ziarul britanic Telegraph, preluat de Reuters, că NATO discută despre desfășurarea mai multor arme nucleare, scoaterea lor din depozite și punerea lor în stare de prealertă.

Reacția Kremlinului după ce NATO și-a pus armele nucleare în prealertă: "O escaladare a tensiunilor"

Potrivit oficialului NATO, se desfășoară consultări între statele membre privind transparența arsenalului nuclear al alianței, ca măsură de descurajare.

Purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că afirmațiile lui Stoltenberg par a contrazice comunicatul Conferinței pentru Ucraina, care susține că orice amenințare cu utilizarea armelor nucleare, precum și folosirea acestora în conflictul ruso-ucrainean, este inadmisibilă.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Statele Unite și aliații europeni că împing lumea spre o confruntare nucleară prin înarmarea Ucrainei cu echipamente militare în valoare de miliarde de dolari.

Citește și: NATO ridică problema punerii în prealertă a unor arme nucleare

Vladimir Putin și acoliții săi amenință săptămânal încă din februarie 2022 Occidentul cu "dispariția" într-un război nuclear. Mai mult, Putin și-a plasat în stare de alertă rachetele nucleare și a continuat să amenințe țările care ajută Ucraina să reziste în fața războiului sângeros declanșat de el.

Citește și: Delir în Rusia. „Polonia dispare în 15 minute doar cu o salvă nucleară. Atenție, europeni!”

Conform Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia și SUA sunt cele mai mari puteri nucleare, deținând împreună aproximativ 88% din arsenalul atomic global.

Citește și: Cursa înarmărilor nucleare. „Armele apocalipsei”, în creștere galopandă printre marile puteri

Statele Unite au aproximativ 100 de arme nucleare non-strategice B61 în Italia, Germania, Turcia, Belgia și Olanda și alte 100 pe teritoriul lor, conform buletinului organizației.

Citește și: Putin a ordonat pregătirea „Apocalipsei” cu arme nucleare de 4 ori mai puternice decât la Hiroshima

Rusia deține aproximativ 1558 de arme similare, deși numărul exact este greu de determinat din cauza lipsei de transparență, spun experții în controlul armamentului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te