Cursa înarmărilor nucleare. „Armele apocalipsei”, în creștere galopandă printre marile puteri

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.06.2024 - 12:54
Cursa înarmărilor nucleare. „Armele apocalipsei”, în creștere galopandă printre marile puteri - Foto: Playground.com

Cursa înarmărilor nucleare. Statele care dețin arme nucleare își întăresc arsenalele atomice pe fondul numeroaselor conflicte globale, avertizează un nou raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

SHARE

Numărul de focoase nucleare operaționale este în creștere constantă, notează SIPRI.

Directorul institutului, Dan Smith, a subliniat că, deși numărul global de focoase nucleare continuă să scadă pe măsură ce armele din perioada războiului rece sunt dezafectate, există o creștere anuală a numărului de focoase nucleare operaționale.

Cursa înarmărilor nucleare. „Armele apocalipsei”, în creștere galopandă printre marile puteri

„Această tendință este probabil să continue și să se accelereze în anii următori, ceea ce este extrem de îngrijorător”, a adăugat el.

Raportul constată și o creștere a numărului de arme nucleare în curs de dezvoltare, în contextul în care statele mizează pe descurajarea nucleară.

Din totalul estimat de 12.121 de focoase nucleare înregistrate la nivel mondial în ianuarie, circa 9585 sunt stocate pentru o potențială utilizare, dintre care 3904 sunt instalate pe rachete și aeronave.

Nouă țări dețin arme nucleare: SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord. SUA și Rusia dețin împreună circa 90% din arsenalul nuclear global. În plus, circa 2100 de focoase nucleare operaționale sunt menținute în stare de alertă ridicată, majoritatea în SUA și Rusia.

Citește și: Delir în Rusia. „Polonia dispare în 15 minute doar cu o salvă nucleară. Atenție, europeni!”

Pentru prima dată, raportul menționează că și China dispune de focoase în stare de alertă sporită, iar arsenalul său a crescut semnificativ.

Experții SIPRI au observat o scădere a transparenței din partea SUA și Rusiei în privința arsenalelor lor nucleare după invazia rusă din Ucraina din 2022. În plus, președintele rus Vladimir Putin a suspendat tratatul Noul START, singurul tratat major privind controlul armelor nucleare dintre Rusia și SUA. Negocierile pentru un nou tratat, care ar trebui să înlocuiască Noul START, sunt suspendate.

Citește și: Putin a ordonat pregătirea „Apocalipsei” cu arme nucleare de 4 ori mai puternice decât la Hiroshima

Armele nucleare joacă un rol din ce în ce mai important în relațiile internaționale, similare perioadei războiului rece, avertizează Wilfred Wan, directorul SIPRI pentru programe privind armele de distrugere în masă.

 Dan Smith, directorul SIPRI, subliniază că lumea traversează una dintre cele mai periculoase perioade din istoria umanității, cu numeroase surse de instabilitate, și îndeamnă marile puteri să reflecteze asupra situației actuale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te