Războiul Israel - Hamas: Premierul israelian a anunțat a 2-a fază. Va fi un război „lung şi dificil”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.10.2023 - 09:49
Războiul Israel - Hamas: Premierul israelian a anunțat a 2-a fază. Va fi un război „lung şi dificil” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat declanşarea celei de-a doua faze împotriva Hamas şi avertizează că va fi un război ''lung şi dificil''.

SHARE

Forţele armate israeliene (IDF) au efectuat duminică, 29 octombrie, operaţiuni terestre împotriva Hamas în Gaza în ceea ce premierul Benjamin Netanyahu a numit "a doua fază" a acestui război menit să eradicheze gruparea militantă palestiniană.

Războiul va fi "lung şi dificil", a avertizat şeful executivului israelian. A învinge Hamas este o "provocare esenţială" pentru Israel, dar "priveşte întreaga civilizaţie occidentală", a mai apreciat Netanyahu.

Citește și: Armata israeliană a bombardat Gaza cu 100 de avioane și a lovit „150 de ținte subterane”

Oraşul Gaza, un "câmp de luptă". Rezidenţilor l li s-a ordonat "să plece imediat" spre sud

IDF a avertizat că acum consideră oraşul Gaza un "câmp de luptă" şi le-a ordonat rezidenţilor "să plece imediat" spre sud.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Apărării Civile din Gaza, Mahmoud Bassal, "sute de clădiri şi case au fost complet distruse" în raidurile nocturne ale armatei israeliene.

Comunicaţiile telefonice şi prin internet, întrerupte de vineri pe teritoriul palestinian, au fost restabilite în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, conform organizaţiei de monitorizare a reţelei Netblocks şi a unui colaborator AFP.

Ministerul Sănătăţii al Hamas spune că peste 8.000 de oameni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul, jumătate dintre ei copii.

Mii de oameni au manifestat la Londra, Paris, Zurich şi New York în sprijinul palestinienilor. "Gaza, Gaza, Paris este cu voi!", au scandat manifestanţii în capitala Franţei, unde adunarea fusese interzisă. Arabia Saudită a denunţat o încălcare "nejustificată" a dreptului internaţional, iar Oman a acuzat Israelul de "crime de război". "Israel, te declarăm în faţa lumii întregi criminal de război", a lansat anterior preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ceea ce a făcut Israelul să-şi cheme diplomaţii din Turcia pentru o "reevaluare a relaţiilor" dintre cele două ţări, ca răspuns la "declaraţiile grave" de la Ankara.

Citește și: Putin: „Războiul Israel-Hamas s-ar putea extinde dincolo de Orientul Mijlociu. Occidentul e de vină”

Forţele de apărare israeliene (IDF) le-au cerut din nou palestinienilor să meargă în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt aşteptate noi ajutoare umanitare duminică prin eforturile Egiptului şi ale SUA, potrivit unui mesaj al IDF postat pe X (ex-Twitter), relatează duminică AFP.

"Civilii din nordul Fâşiei Gaza şi din oraşul Gaza ar trebui să se deplaseze temporar la sud de Wadi Gaza, într-o zonă mai sigură, unde vor putea primi apă, hrană şi medicamente. Mâine (duminică), Egiptul şi SUA îşi vor creşte eforturile umanitare în Gaza", a declarat armata israeliană care a bombardat neîncetat Fâşia Gaza de la atacul sângeros al Hamas în sudul Israelului în 7 octombrie.

Reţeaua de internet era în curs de restabilire duminică în Fâşia Gaza, după ce a fost întreruptă vineri în timpul bombardamentelor intense israeliene, au anunţat organismul de supraveghere al reţelei Netblocks şi compania palestiniană de telefonie Paltel, potrivit AFP.

"Datele reţelei în timp real arată că conexiunea internet este pe cale să fie restabilită în Fâşia Gaza", a indicat Netblocks pe X (ex-Twitter).

Paltel, principala companie de telefonie ce operează în Fâşia Gaza, şi filiala sa mobilă Jawwal au anunţat de asemenea pe Facebook "revenirea graduală a serviciilor de comunicaţii (fixe, celulare şi de internet) care au fost întrerupte în Fâşia Gaza din cauza agresiunii în seara de vineri".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te