Război între Wagner și Armata Rusiei. Prigojin îi acuză pe Şoigu și Gherasimov de înalta trădăre

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.02.2023 - 12:26
Război între Wagner și Armata Rusiei. Prigojin îi acuză pe Şoigu și Gherasimov de înalta trădăre - FOTO: Profimedia Images

Șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a lansat marți două atacuri împotriva șefilor de rang înalt, acuzându-i că i-au privat luptătorii săi Wagner de muniții în ceea ce el a numit o încercare de trădare de a distruge compania sa militară privată.

SHARE

Prigozhin a publicat un mesaj vocal în care a spus că acest lucru "nu echivalează cu nimic mai mult decât a scuipa pur și simplu pe Wagner", reiterând că oamenii săi sunt foarte săraci în provizii.

„Este deja o încercare de a distruge armata privată Wagner, fapt comparabil cu trădarea de patrie. Între timp, armata privată Wagner continuă să fie angajată în bătălia sângeroasă pentru Bahmut şi pierde sute de combatanţi în fiecare zi”, a denunţat acesta pe canalul de Telegram.

Prigojin susţine că Şoigu şi Gherasimov au interzis furnizarea de muniţii către luptătorii de la Wagner şi să fie „ajutaţi cu transportul aerian”. „Are loc pur şi simplu o opoziţie directă”, mai susţine Prigojin.

Citește și: Un document secret arată că strategia lui Putin prevede ți anexarea Belarus până în 2030

Prigozhin și-a asumat un rol mai public de când a început războiul. Grupul său Wagner a fost vârful de lance în bătălia pentru orașul Bakhmut din regiunea ucraineană Donețk, dar relațiile sale cu Moscova se deteriorează în mod clar.

În acest an, lui Prigozhin i-a fost retras dreptul de a recruta prizonieri și au existat unele semne ale unei acțiuni a Kremlinului pentru a-i reduce influența.

Citește și: Joe Biden, mesaj pentru Moldova: „Doamnă Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dumneavoastră”

Prigozhin a mai spus că oficialii de rang înalt au refuzat cererile de lopeți speciale pentru a săpa tranșee.

El a acuzat vârfurile de comandă că au decis că "oamenii trebuie să moară atunci când le convine" și a spus că luptătorii Wagner "cad ca muștele" în absența proviziilor necesare.

Luni, într-un mesaj presărat cu obscenități, el s-a plâns că oficiali anonimi refuzau aprovizionarea Wagner din animozitate personală față de el și că i se cerea să "își ceară scuze și să se supună" pentru a remedia situația.

Ministerul rus al Apărării reacționează

Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile sale inițiale privind blocarea munițiilor ca fiind "absolut neadevărate".

"Prin urmare, toate declarațiile presupuse a fi făcute în numele unităților de asalt cu privire la lipsa de muniție sunt complet neadevărate", a spus acesta, fără a menționa numele Wagner.

"Încercările de a crea o scindare în cadrul mecanismului strâns de interacțiune și sprijin între unitățile grupurilor (de luptă) rusești sunt contraproductive și funcționează doar în beneficiul inamicului".

Ministerul Apărării a declarat anterior că Wagner nu se află sub controlul său, chiar dacă miliția depinde de stat pentru unele arme și logistică.

Tatiana Stanovaya, șefa firmei de consultanță politică R.Politik, a declarat că izbucnirea de luni a lui Prigozhin pare a fi "un act de disperare" menit să "ajungă la Putin".

Nu a fost clar dacă acesta îl avea în vedere pe Prigozhin, dar Putin a declarat marți că dorește să se pună capăt luptelor interne, potrivit Reuters.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te