Raport al autorităților franceze privind alegerile din România. Potrivit documentului, în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, mii de conturi coordonate au amplificat vizibilitatea lui Călin Georgescu, în timp ce mai mulți influenceri ar fi fost plătiți netransparent pentru a-l promova masiv pe candidatul prorus.
Manipularea masivă pe TikTok în favoarea lui Călin Georgescu a speriat Franța. Rețeta Kremlinului
Secretariatul General pentru Apărare și Securitate Națională din Franța a publicat marți un raport intitulat „Manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor. Concluzii desprinse din alegerile prezidențiale din România & riscuri pentru Franța”.
Documentul analizează strategia digitală care a condus la succesul surprinzător al lui Călin Georgescu, candidat prorus și profund anti-european și anti-NATO în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Potrivit raportului, serviciul VIGINUM, specializat în combaterea interferențelor digitale străine, a detectat o creștere bruscă a popularității lui Georgescu pe TikTok, mai ales în ultimele două săptămâni înainte de scrutin.
Citește și: Manipularea lui Călin Georgescu. Pagina "Pustoaica, Fetite Romania", convertită în România Ortodoxa
„Popularitatea candidatului CĂLIN GEORGESCU a crescut deosebit de rapid pe TikTok, în special în cele două săptămâni care au precedat alegerile”, arată raportul serviciilor secrete franceze.
Citește și: România, pe harta roșie a lui Putin. Rolul lui Călin Georgescu, în planul Rusiei pentru noul URSS
Cu doar o lună înainte de alegeri, Georgescu era creditat cu sub 1% în sondaje, însă, pe 24 noiembrie 2024, a obținut aproape 23% din voturi (peste 2 milioane de sufragii), fără să fi declarat un buget de campanie și bazându-se aproape exclusiv pe promovare online.
Citește și: Călin Georgescu, ridicat pe locul 5 în lume pe TikTok de o mega-rețea legată de Putin și Medvedev
Rețea de conturi coordonate și influenceri plătiți
Conform raportului, creșterea popularității lui Călin Georgescu pe TikTok nu a fost una organică. Numărul de abonați ai contului său și vizualizările videoclipurilor au crescut de trei ori între 10 și 24 noiembrie, iar hashtagul #calingeorgescu a ajuns la peste 73,2 milioane de vizualizări în doar șapte zile.
Citește și: „Operațiunea Portal Kombat” declanșată de caracatița rusească din jurul lui Călin Geogescu
„Potrivit TikTok, creșterea numărului de abonați pentru conturile care îl promovau pe acest candidat nu ar fi urmat un tipar organic obișnuit, ceea ce denotă un proces de coordonare bine orchestrat”, se precizează în document.
Citește și: Cum ar putea fi Călin Georgescu interzis la prezidențiale? Modelul Șoșoacă, preluat de la Putin
Raportul mai arată că în această operațiune au fost implicați peste 100 de influenceri TikTok, cu un total de 8 milioane de abonați activi, care au promovat candidatul prin mesaje aparent inofensive. Aceștia ar fi fost plătiți indirect, prin sistemul de donații TikTok.
Citește și: „Ascultăm și nu judecăm”. Tag-ul misterios prinde viteză pe TikTok. Legătura cu Georgescu și AUR
În total, între 24 octombrie și 24 noiembrie, ar fi fost virate astfel peste 381.000 de dolari, suma fiind atribuită unui utilizator român sub pseudonimul BOGPR.
„Acest lucru contravine nu numai normelor europene privind responsabilitatea creatorilor de conținut în cadrul parteneriatelor remunerate, ci și reglementărilor românești privind publicitatea electorală și normelor TikTok, care interzic orice formă de publicitate politică pe platformă”, se arată în document.
Citește și: Călin Georgescu, ode halucinante pentru Putin: "Rusia înseamnă lumină și suflet. UE este Mafia"
Legături suspecte cu firme din Africa și Europa
Raportul francez indică și posibile conexiuni internaționale în această campanie de manipulare digitală.
Potrivit investigațiilor, unii dintre influencerii recrutați ar fi fost contactați printr-o agenție de comunicare din Africa de Sud, FA Agency, care oferea 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip de promovare.
Mai mult, FA Agency ar fi fost, la rândul său, un paravan al unei firme poloneze din grupul Gambling Media Group (GMG), specializată în strategii de influență pe rețelele sociale. Aceste legături duc spre o agenție ucraineană de publicitate, Zlodei, condusă de antreprenorul Dmitriy Makarov, care ar fi fost anterior investigat pentru spălare de bani prin jocuri de noroc online.
Citește și: Alexandr Dughin, "creierul lui Putin", îl laudă pe Călin Georgescu: "E foarte util pentru Rusia"
„În acest stadiu, comanditarul din spatele campaniei pro-GEORGESCU rămâne necunoscut, la fel ca și rolul exact jucat de FA Agency și de firmele afiliate cu Zlodei pe toată durata campaniei candidatului român”, notează raportul.
Atacuri cibernetice și riscuri pentru Franța
Pe lângă manipularea informațională, raportul menționează și o serie de atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice legate de procesul electoral din România. Aceste atacuri ar fi avut rolul de a destabiliza scrutinul și de a crea confuzie în rândul alegătorilor.
Citește și: Călin Georgescu, laudat iar de „creierul” lui Putin. Dughin: Europa de Est va fi neutră sau a Rusiei
Franța vede această strategie drept un posibil precedent periculos.
„Este legitim să se considere că există un risc de transpunere a acestor metode de operare în dezbaterea publică digitală francofonă”, avertizează autoritățile franceze, subliniind că astfel de tactici ar putea fi folosite și pentru influențarea alegerilor din alte state europene.