Putin vrea să recupereze armele grele date de Rusia grupării Wagner

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.06.2023 - 15:29
Putin vrea să recupereze armele grele date de Rusia grupării Wagner - Foto: Profimedia Images

Moscova a afirmat că face pregătiri pentru transferul armelor ''grele'' ale grupului de mercenari Wagner în custodia armatei ruse. Altfel spus, se încearcă să neutralizeze acest grup paramilitar rebel împotriva căruia urmăririle penale au fost abandonate.

SHARE

Grupul Wagner, al cărui patron Evgheni Prigojin a fost calificat drept "trădător" de Vladimir Putin, nu a confirmat că îşi va preda armele autorităţilor şi nici nu este clar ce tipuri de echipamente sunt vizate.

Într-un discurs luni seara, când a apărut mânios, preşedintele rus - confruntat cu cea mai gravă criză de la sosirea sa la putere în urmă cu peste 20 de ani - şi-a exprimat satisfacţia că a fost evitată o "vărsare de sânge" în cursul acestei rebeliuni, care a dat emoţii Kremlinului vineri şi sâmbătă, relatează Agerpres, citând AFP.

Citește și: Un avion legat de Evgheni Prigojin ajunge în Belarus, după rebeliunea stopată în week-end

Denunţând în acelaşi timp o "trădare", Putin a dat asigurări că mercenarii Wagner se pot întoarce la ei acasă, se pot înrola în armata regulată sau se pot duce în Belarus, al cărui conducător Aleksandr Lukaşenko a servit drept mediator în detensionarea crizei.

Unii analişti au văzut în această clemenţă neobişnuită o dovadă de slăbiciune.

Lukaşenko însuşi a apreciat marţi că rebeliunea a fost rezultatul unei proaste gestionări a rivalităţilor între Wagner şi armata rusă, care nu au încetat să crească în ultimele luni. Observatorii au întrevăzut în aceasta o critică implicită la adresa lui Putin, potrivit AFP.

Citește și: EXCLUSIV România a ieșit din două dintre „băncile lui Putin” în 464 zile. De ce a rămas în a treia

"Situaţia ne-a scăpat, apoi ne-am gândit că aceasta se va rezolva, dar nu s-a rezolvat", a declarat Lukaşenko jurnaliştilor. "Nu există eroi în această poveste", a constatat el.

Ca pentru a întoarce pagina acestui episod, Ministerul rus al Apărării a afirmat marţi că "pregătiri sunt în curs pentru transferul echipamentelor militare grele ale grupului Wagner către unităţi active ale forţelor armatei regulate".

Putin vrea să recupereze armele grele date de Rusia grupării Wagner și să-i neutralizeze astfel pe mercenari

O astfel de măsură ar însemna de fapt neutralizarea grupului Wagner, al cărui patron afirmă totuşi că a lansat rebeliunea pentru a "salva" această organizaţie ameninţată să fie absorbită de armată de la 1 iulie.

Prigojin, cu o avere de miliarde de dolari, nu a reapărut în public de la sfârşitul rebeliunii sâmbătă seara. Într-o înregistrare audio luni, el s-a apărat de acuzaţia că ar fi vrut "să răstoarne puterea".

Unele media belaruse au relatat că un avion privat aparţinând lui Prigojin ar fi aterizat marţi dimineaţa în Belarus, dar nici el şi nici autorităţile nu au confirmat informaţia.

Semn în orice caz că un acord pare să fi fost găsit între Prigojin şi Kremlin, Serviciul Federal de Securitate (FSB) anunţând marţi abandonarea urmăririi penale împotriva grupului Wagner pentru "rebeliune armată".

S-a stabilit că participanţii la rebeliune "au pus capăt acţiunilor lor vizând direct să comită o crimă", a indicat FSB într-un comunicat. Ţinând cont de acest fapt şi de "alte circumstanţe" neprecizate, "a fost decisă abandonarea urmăririlor penale", a adăugat aceeaşi sursă.

"Dosarul penal deschis în cazul declanşării rebeliunii armate de către societatea militară privată Wagner a fost închis", a indicat FSB într-un comunicat difuzat de agenţiile de presă ruse.

Această indulgenţă - în timp ce Putin a recunosut el însuşi luni seara că mai mulţi piloţi ai armatei ruse au fost ucişi de rebeli - contrastează cu represiunea implacabilă care îi vizează pe opozanţi şi oameni obişnuiţi care denunţă ofensiva militară rusă în Ucraina.

Potrivit mai multor analişti, rebeliunea eşuată a grupului Wagner a scos în evidenţă slăbiciunile regimului lui Vladimir Putin şi ale armatei sale în faţa unor oameni bine înarmaţi care au preluat controlul asupra unor instalaţii militare şi au parcurs mai multe sute de kilometri spre Moscova într-o singură zi.

Semn al îngrijorării, Lukaşenko a indicat marţi că ordonase armatei sale "să fie pregătită de luptă" când s-a declanşat rebeliunea.

Unii analişti consideră de asemenea că aceasta ar putea slăbi forţele ruse în Ucraina şi favoriza contraofensiva Kievului.

În pofida şocului suscitat, autorităţile ruse s-au străduit pe tot parcursul zilei de luni să creeze o imagine de normalitate în ţară, ridicând măsurile de securitate ce fuseseră instituite la Moscova şi în mai multe regiuni, potrivit AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te