Sunt vizate, printre altele, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Convenţia Europeană pentru Reprimarea Terorismului şi Carta Socială Europeană. Acesta este rezultatul unui proiect de lege pe care preşedintele Putin l-a introdus marţi în parlament. Adoptarea proiectului de lege este considerată o formalitate.
Totodată, săptămâna trecută, liderul de la Kremlin a înaintat Dumei de Stat un proiect de lege care denunţa Convenţia Penală privind Corupţia a Consiliului Europei, menţionând, de asemenea, intenţia de a renunţa la calitatea de membru deplin al Rusiei în cadrul Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), care monitorizează implementarea Convenţiei.
Convenţia Europeană a Drepturilor Omului a încetat oficial să se aplice Rusiei în luna septembrie.
Citește și: Vameșii la care au descins mascații stau la vilă, nu au bani în cont. Au salarii modeste, la secret
Rusia s-a retras preventiv din Consiliul Europei după ce organizaţia cu sediul la Strasbourg a anunţat că acest stat se confruntă cu expulzarea din cauza războiului declanşat împotriva Ucrainei, potrivit Reuters.
Citește și: Nou tratament împotriva cancerului cerebral, testat prima dată la copii. Șanse mari de vindecare
Cu toate acestea, câteva mii de dosare împotriva Rusiei sunt încă pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Acestea au fost depuse înainte ca Rusia să fie exclusă oficial şi, prin urmare, trebuie să fie examinate de instanţă. Potrivit Convenţiei, Rusia este obligată contractual să pună în aplicare hotărârile acestor procese, dar Moscova a comunicat deja că nu se va conforma.