Crima care a șocat India: 200 de femei au înjunghiat un gangster în sala de judecată

DE Elena Andrei | 20.11.2022 - 17:43
200 de femei au înjunghiat un gangster în sala de judecată/foto: dnyuz
Tâlharul Yadav/foto: dnyuz

Ani de zile, poliția a susținut că uciderea, în 2004, a unui tâlhar local, de către o mulțime de femei, s-a datorat unei „dușmănii”. Acum, un documentar cercetează mai adânc motivul pentru care femeile dintr-o mahala din Nagpur au ucis un bărbat într-o sală de judecată.

SHARE

La 13 august 2004, peste 200 de femei din mahala au ucis un bărbat în sala de marmură a unui tribunal districtual din centrul orașului indian Nagpur.

În timp ce poliția și oficialii tribunalului fugeau, martorii spun că femeile din Kasturba Nagar, care mărșăluiseră spre tribunal având asupra lor pietre, cuțite de bucătărie și praf de ardei iute, au luat parte la uciderea lui Akku Yadav, un gangster de 32 de ani.

Acesta a fost înjunghiat de peste 70 de ori, iar urechile și penisul i-au fost retezate.

Timp de ani de zile, poliția indiană a susținut că această crimă a fost rezultatul unei dușmănii criminale, dar un nou serial documentar despre crimă a făcut ca India să privească mai îndeaproape un episod dramatic de justiție populară pe care puțini și-l amintesc, dar care a atins teme importante legate de caste, violența împotriva femeilor și corupția publică.

Yadav, născut Bharat Kalicharan, a fost un hoț mărunt care a trecut la infracțiuni mai mari, terorizând Kasturba Nagar, la marginea orașului Nagpur, în Maharashtra, din anii 1990 până la moartea sa. Șantajist, ucigaș și violator, el scotea femeile din casele lor și le agresa sau le viola. A dat buzna în case și a violat femei în grup cu tâlharii săi. Nu a cruțat copiii sau femeile însărcinate.

Atunci când o femeie s-a ridicat și a depus o plângere la poliție, Yadav a amenințat-o cu acid. Într-un final, locuitorii mahalalei au decis că este suficien și au depus plângere. Cu o mulțime furioasă formată în fața ușii sale, poliția l-a luat pe Yadav în custodie. Când oamenii au auzit că probabil va fi eliberat pe cauțiune la o audiere la tribunalul districtual din Nagpur, s-a stârnit un val de proteste.

Citește și

Mondialul în Qatar, clădit și pe mită, corupție, morți suspecte. Magnatul bin Hammam, omul din umbră

Turcia a lansat operațiunea „Claw Sword”, în Siria și Irak, ca răspuns la atentatul din 13 noiembrie

Femei din mahala și, se pare, câțiva bărbați, l-au înjunghiat mortal în sala de judecată, în timp ce poliția, copleșită, nu l-a putut salva.

Circumstanțele morții lui Yadav au fost interpretate ca o revoltă nu doar împotriva criminalului, ci și împotriva sistemului judiciar care îi ignoră pe cei defavorizați.

Inițial au fost arestate patru femei, dintre care una însărcinată, după care o mulțime formată în principal din mamele victimelor și alte femei mai în vârstă a înconjurat secția de poliție din Sadar pentru a protesta împotriva arestării.

În cele din urmă, poliția a cedat în fața presiunii.

Abia zece ani mai târziu, în 2014, cazul împotriva femeilor a fost respins din cauza probelor neconcludente.

În octombrie, Netflix a lansat seria documentară Indian Predator: Murder in a Courtroom. Prin intermediul interviurilor cu persoane din Kasturba Nagar, serialul arată cum Yadav a violat și ucis femei - în principal dalite, castă inferioară - și a beneficiat de impunitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te