Putin, omagiu militarilor ruși la Catedrala Armatei. Mozaicul cu el și cu Stalin a dispărut

DE Adina Mutăr | 22.06.2020 - 18:04
sursă: AFP

Președintele Vladimir Putin a adus luni un omagiu victimelor militare ale celui de Al Doilea Război Mondial la noua catedrală ortodoxă a Armatei. Mozaicuri cu Putin și dictatorul Iosif Stalin din perioada sovietică au fost în cele din urmă eliminate la cererea președintelui rus.

SHARE

Înaltă de aproape 100 de metri și încununată de șase cupole aurite, Catedrala Armatei a fost construită într-un parc tematic militar din afara Moscovei și este a treia cea mai mare biserică creștină ortodoxă din Rusia.

Vizita lui Putin la Catedrală se înscrie în seria de evenimente ce marchează noua dispută dintre SUA și Rusia, referitoare la Al Doilea Război Mondial, cu Trump susținând că America și Marea Britanie au învins Germania nazistă.

„Pentru noi, rușii, amintirea tuturor celor care au luptat, a celor care au murit, care cu puterea lor ne-au adus mai aproape de victorie în Marele Război Patriotic, este sacră”, a spus Putin într-o ceremonie televizată, folosind denumirea uzuală în Rusia pentru Al Doilea Război Mondial. 

„Îmbunătățim forțele armate, le echipăm cu sisteme noi, capacitatea lor de luptă crește”, a precizat Putin, alături de șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill.

Ceremonia a avut loc la a 79-a aniversare a invaziei naziste a Uniunii Sovietice și înaintea unei uriașe parade militară planificată pentru a marca 75 de ani de la victoria în război.

În 1946, Iosif Stalin a declarat că au murit șapte milioane de ruși în „marele război patriotic” din 1941-1945.

 

Stalin a dat un număr mult subestimat, pentru a-și întări imaginea de srateg militar genial, ducând cultul personalității la extreme.

Este adevărat că Uniunea Sovietică a suferit cele mai mari pierderi în acest război, dar istoricii sunt de acord că numai în lupte, ci și din cauza unor strategii greșite, plus că regimul lui Stalin și-a atacat propriii cetățeni, executând, încarcerand și exilând pe cei considerați ostili.

După moartea lui Stalin, în 1953, succesorul său, Nikita Hrușciov, a demontat cultul personalității al lui Stalin și a triplat numărul morților la 20 de milioane, dând vine pentru pierderile uriașe pe incompetența lui Stalin.

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a deschis pentru prima dată arhivele statului, iar istoricii au prezentat o cifră nouă, chiar mai mare, de 26,6 milioane de morți: 12 milioane din rândul militarilor și 14,6 milioane din rândul civililor.

Conflictul a lăsat aproximativ 2,5 milioane de persoane cu dizabilități pe viață, mulți ajungând cerșetori. În 1948, statul i-a adunat și i-a trimis în foste mănăstiri transformate în sanatorii din regiunile nordice îndepărtate.

În aceste centre au fost duși cerșetorii și persoanele cu dizabilități grave până în anii '70.

Peste 2,53 milioane de cetățeni sovietici au fost condamnați de tribunale militare, inclusiv 1,43 milioane pentru dezertare și escrocherii.

Între 1941 și 1945, peste 175.000 de oameni au fost executați pentru spionaj, trădare, dezertare sau defetism.

Din 1941 până în 1942, Stalin a pornit o purificare etnică țintind grupurile minoritare pe care le-a acuzat ori de colaborare cu naziștii, ori cu țările de origine.

A început cu etnicii germani din Rusia, care se stabiliseră în principal în jurul râului Volga și numărau peste 800.000. Au fost duși cu trenuri și camioane pentru transportul vitelor în Kazahstan.

Apoi a venit rândul grecilor, al finlandezilor și al altora.

Din 1943 până în 1944, în timp ce armata sovietică se lupta cu cea germană, Stalin a început să înlăture forțat zeci de alte grupuri etnice - printre care cecenii, ingușii și tătarii Crimeii – trimițându-i în stepele pustii din Kazahstan, Kirghizstan și Siberia.

În total, aproximativ 1,2 milioane de oameni au fost mutați în regiuni îndepărtate, fără mijloace de subzistență.

După moartea lui Stalin, noile autorități au exonerat oficial de orice vină crimele sistemului stalinist, iar Vladimir Putin s-a erijat într-un apărător al acestuia.

Totuși, din cauza numeroaselor controverse apărute după ce s-a descoperit mozaicul cu Stalin în Catedrala Armatei, președintele rus a ordonat eliminarea acestuia. Cât despre mozaicul ce îl înfățișa, oficiali ai bisericii au declarat că a fost scos tot la cererea președintelui. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te