Declarația președintelui rus vine după un incident petrecut în Marea Neagră, în iunie, când Rusia a anunțat că a tras focuri de avertizare pentru a alunga din apele Crimeei o navă de război britanică.
Preşedintele Vladimir Putin a asigurat, duminică, cu ocazia unei parade navale la care a asistat la Sankt-Petersburg, că flota rusă este capabilă să depisteze şi să distrugă "orice ţintă", potrivit AFP.
„În prezent, flota rusă are tot ce îi trebuie pentru a apăra infailibil ţara şi interesele noastre naţionale. Suntem capabili să depistăm orice ţintă inamică sub apă, la suprafaţă sau în aer şi de a da lovitura letală dacă este necesar", a afirmat Putin în discursul transmis de televiziune, potrivit RFI.
Citește și: Tokyo 2020. Doi înotători români, calificați în semifinale la 200 m liber și 100 m spate
Potrivit lui Putin, Rusia şi-a câştigat locul între "principalele puteri maritime mondiale" dezvoltându-şi o "aviaţie navală eficientă cu rază scurtă şi lungă de acţiune, sisteme de apărarea fiabile şi arme hipersonice ultimul tip, care nu au echivalent în lume şi continuă să fie îmbunătăţite constant şi cu succes".
Acest discurs a fost rostit în marja marii parade anuale a flotei ruse pe râul Neva, la Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime al ţării.
Pe fondul tensiunilor puternice cu Occidentul, Vladimir Putin a lăudat în ultimii ani noile arme concepute de ţara sa, pe care le numeşte "invincibile".
Citește și: Biden reafirmă angajamentul față de Afganistan, iar talibanii au decapitat un „colaborator”
Printre ele figurează racheta hipersonică de nouă generaţie Avangard, capabilă să atingă viteza Mach 27 şi să îşi schimbe cursul şi altitudinea, care a intrat în serviciul armatei ruse în decembrie 2019, sau racheta Zircon care zboară la Mach 7, testată cu succes în iulie.
Multe alte arme, cum ar fi racheta hipersonică Kinjal pentru forţele aeriene şi racheta cu propulsie nucleară Burevestnik, sunt în curs de dezvoltare.
Sistemele de apărare antiaeriană ultimul tip S-500, prezentate drept "fără echivalent în lume", au fost testate cu succes pe 20 iulie.