Putin i-a cerut premierului israelian să anunțe în avans atacurile asupra Siriei

DE Adina Mutăr | 22.10.2021 - 21:54
Putin i-a sugerat premierului israelian să anunțe în avans atacurile asupra Siriei/foto: tass

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a găzduit vineri pe prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, la reședința sa din stațiunea Soci, la Marea Neagră.

SHARE

Aceasta este prima întâlnire a celor doi lideri de când Bennett a preluat funcția de prim-ministru al Israelului în iunie.

În deschiderea întâlnirii, Putin a catalogat legăturile ruso-israeliene drept „unice”, spunând că Israelul găzduiește cea mai mare comunitate de limbă rusă din străinătate.

El a spus că volumul relațiilor comerciale și economice este „modest”, dar se află pe o traiectorie pozitivă.

Liderul rus a sugerat un schimb de opinii despre Siria și despre situația din regiune în general, spunând că există probleme, dar și „puncte de contact și oportunități de cooperare”, în special în lupta împotriva terorismului.

Rusia încearcă să reconstruiască infrastructura siriană în urma războiului civil și există multe probleme, a subliniat președintele rus, a cărui intervenție militară în războiul civil din Siria a fost principalul sprijin al regimului Assad, care a reprimat sângeros revoluția siriană.

„După cum știți, lucrăm din greu pentru a restabili utilitățile de bază ale Siriei. Există probleme și dificultăți, dar și oportunități de cooperare, desigur, în toate chestiunile legate de războiul împotriva terorii.”

Acesta a fost un prim pas pentru a aduce în discuție necesitatea cooperării în privința atacurilor aeriene repetate ale Israelului asupra țintelor iraniene și ale Hezbollah din Siria, pentru ca acestea să nu submineze stăpânirea lui Bashar Assad asupra țării.

Potrivit surselor israeliene, oficialii de la Moscova au indicat înainte de întâlnire că ar prefera ca Israelul să furnizeze avertismente din vreme cu privire la viitoarele lovituri aeriene.

Bennett a fost de acord că relațiile ruso-israeliene sunt „speciale din cauza trecutului, prezentului și viitorului comun”.

Citește și

Turcia a arestat 15 spioni care ar fi fost plătiți de Mossad

Israel, EAU, SUA și India vor forma un forum economic pentru proiecte comune

 

„Vom discuta în detaliu, sunt sigur, domnule președinte, despre cooperarea noastră economică. Avem un potențial mare și putem crește în mod activ volumul cifrei de afaceri comerciale”, a adăugat el.

Premierul israelian a spus că ar dori să discute despre evoluțiile din Siria, dar și despre acordul nuclear cu Iranul din 2015, care s-a prăbușit după ce președintele de atunci, Donald Trump, s-a retras, în 2018.

Noua administrație americană, totuși, încearcă acum să revigoreze acordul, la care Israelul se opune.

Această primă întâlnire a fost doar un contact cu noua guvernare a Israelului, fără să se avanseze cu privire la punctele divergente ale relației.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te