Putin epurează serviciile militare și de informații. A demis opt generali pentru eșecul din Ucraina

DE Adina Mutăr | 14.03.2022 - 20:38
Putin epurează serviciile militare și de informații/foto: kremlin

Președintele Vladimir Putin a demis și a înlocuit cel puțin opt generali „din cauza eșecului lor în Ucraina” și a reținut ofițeri ai Direcției 5 a FSB, responsabili de culegerea de informații politice din Ucraina.

SHARE

Printre aceștia se află directorul Direcției 5, generalul Serghei Beseda și adjunctul său, Anatoli Boliuh.

Putin a ordonat înlocuirea a cel puțin opt generali, dar și ofițeri de informații, efectuîndu-se și arestări a doi ofițeri FSB (Serviciul Federal de Securitate), conform unei analize a Institutului pentru Studierea Războiului, un think tank din Washington, care a citat oficiali ucraineni.

Secretarul ucrainean al Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksi Danilov, a estimat că Putin a înlocuit cel puțin opt generali „din cauza eșecurilor lor în Ucraina”, iar autoritățile au reținut personal din Direcția 5 a FSB, responsabil cu culegerea de informații cu privire la situația politică din Ucraina, potrivit Times of Israel.

„Kremlinul încearcă să-și mărească puterea de luptă atragând Belarus în război și distribuind luptători sirieni, într-un efort continuu de a înlocui pierderile în luptă”, spune Danilov.

Raportul institutul arată că aeronavele rusești au efectuat o tentativă de atac sub steag fals pe teritoriul belarusului la 11 martie, într-un efort al Kremlinului de a face presiuni asupra Belarusului pentru a intra în război de partea Rusiei.

Citește și

Surse militare cred că o ciocnire NATO-Rusia e inevitabilă, după atacul de duminică de lângă Polonia

Trei angajați ai ambasadei Rusiei în Slovacia, expulzați. Un colonel și un membru SIS, arestați

„Președintele Alexandr Lukașenko încearcă probabil să întârzie sau să împiedice intrarea sa în război pentru a evita sancțiunile occidentale costisitoare și pierderile în luptă”, se arată în raport.

Potrivit unor publicații ucrainene și a unui raport independent rusesc, șeful Direcției 5 a FSB, Serghei Beseda, și adjunctul său, Anatoli Boliuh, au fost puși în arest la domiciliu vineri.

Tot mai multe surse susțin că președintele rus a fost greșit informat cu privire la situația politică din Ucraina și chiar a crezut că ucrainenii îi vor primi bine pe ruși.

Alexander Rodinaski, un consilier al președintelui ucrainean, a spus că Putin este paranoic în privința amenințărilor asupra Rusiei.

Putin se aștepta ca ucrainienii să-l creadă „eliberator”

„El crede că Rusia este înconjurată de inamici, că SUA are misiunea de a distruge Rusia și că el este singura forță care poate opri asta. O mentalitate extremă de tip KGB a ajuns să-l domine de-a lungul anilor. Știa că timpul se scurge, el nu devenea mai tânăr, iar Ucraina făcea progrese economice și în ceea ce privește integrarea sa europeană”.

În plus, a spus Rodinaski pentru The Sun, Putin era conștient și de riscul ca Ucraina să adere la NATO.

Una peste alta, „Putin a crezut că momentul să acționeze este acum, altfel Ucraina va deveni prea integrată cu Occidentul, iar armata ei ar putea fi prea puternică. El credea, de asemenea, că populația ucraineană încă simpatiza cu idealurile sale și că o parte semnificativă a populației din Ucraina va primi trupele sale ca eliberatori după o serie de ani tumultuoși din punct de vedere economic. După cum se vede, a greșit din toate punctele de vedere”, a declarat Rodinaski.

Greșeli de care se fac vinovați oamenii săi, crede liderul de la Kremlin, care s-a dezlînțuit asupra tuturor celor care l-au informat eronat și celor care n-au fost în stare să-i implementeze strategiile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te