Putin desfășoară o navă de război rusă cu rachetă hipersonică Zircon prin Atlantic și Mediterană

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.01.2023 - 14:02

Președintele rus Vladimir Putin a trimis una dintre cele mai moderne nave de război ale țării sale, înarmată cu rachete hipersonice avansate, într-o lungă călătorie prin Oceanul Atlantic, în Marea Mediterană și în Oceanul Indian, a anunțat miercuri presa de stat rusă.

SHARE

Fregata Amiral Gorshkov a pornit miercuri dintr-un port nordic al Rusiei, fără nume, după ce Putin a vorbit cu comandantul navei și cu ministrul Apărării, Serghei Shoigu, prin legătură video, potrivit unui raport al agenției de știri TASS.

Putin s-a lăudat că nava transporta rachete hipersonice Zircon, arme cu rază lungă de acțiune care se deplasează cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului și sunt mai greu de detectat și interceptat.

"Nu are analogii în nicio țară din lume", a spus Putin, potrivit TASS. "Sunt sigur că astfel de arme puternice vor proteja în mod fiabil Rusia de potențiale amenințări externe și vor contribui la asigurarea intereselor naționale ale țării noastre", a adăugat el.

Rusia a testat sistemul Zircon la sfârșitul anului 2021, trăgând de pe nava Amiral Gorshkov în Marea Albă și lovind o țintă navală aflată la peste 400 de kilometri, potrivit rapoartelor de la acea vreme.

Misiunea actuală ar fi prima sa desfășurare într-o potențială situație de luptă.

"Principalele eforturi în timpul campaniei se vor concentra pe contracararea amenințărilor Rusiei, menținerea păcii regionale și a stabilității împreună cu țările prietene", a declarat Shoigu în raportul TASS.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei vecine se află acum în a zecea lună, dar acest conflict nu a fost menționat în mod specific în raportul TASS.

Iar dacă racheta Zircon ar putea fi folosită în acel război este incert. Dacă funcționează așa cum au anunțat rușii, este o armă de temut.

Racheta Zircon zboară cu 9.900 de km/h pe o rază de acțiune de 1.000 km

Missile Defense Advocacy Alliance, cu sediul în SUA, susține că Zircon este "o rachetă de croazieră hipersonică antirachetă de manevră și anti-navă" cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 1.000 de kilometri.

Alianța spune că viteza sa a fost estimată la Mach 8, adică aproape 9.900 de kilometri pe oră (6.138 mph). Hipersonică este definită ca orice viteză peste Mach 5 (3.836 mph).

"Dacă aceste informații sunt corecte, racheta Zircon ar fi cea mai rapidă din lume, ceea ce o face aproape imposibil de apărat doar datorită vitezei sale", afirmă alianța pe site-ul său.

Zircon - Racheta cu nor de plasmă

De asemenea, site-ul indică norul de plasmă al rachetei ca fiind o altă caracteristică "valoroasă".

"În timpul zborului, racheta este complet acoperită de un nor de plasmă care absoarbe orice rază de frecvențe radio și face racheta invizibilă pentru radare. Acest lucru permite rachetei să rămână nedetectată în drumul său spre țintă", se arată în document.

Adăugați la aceasta capacitatea Zirconului de a-și modifica traiectoria de zbor și aceasta devine o armă extrem de formidabilă.

Dar utilizarea rachetelor Zircon de la bordul navei Admiral Gorshkov împotriva țintelor din Ucraina este o provocare logistică.

Marea Neagră, punct strategic pentru Rusia

Din punctul de vedere al Rusiei, raza optimă de tragere a armelor ar fi din Marea Neagră, la sud de Ucraina. Dar pentru a ajunge acolo, nava de război rusă ar trebui să treacă prin strâmtoarea Bosfor, controlată de Turcia, iar Ankara a declarat încă din primele etape ale războiului din Ucraina că nu va permite un astfel de acces pentru navele militare străine.

În timp ce nava Amiral Gorshkov ar putea, teoretic, să tragă asupra Ucrainei din nordul Mediteranei, calea de zbor spre Ucraina ar trece peste țările NATO, ceea ce ar fi văzut ca o escaladare majoră a agresiunii rusești.

TASS a precizat că nava Gorshkov este, de asemenea, înarmată cu rachete de croazieră Kalibr-NK, arme care au o rază de acțiune de până la 2.500 de kilometri (1.553 de mile), potrivit CSIS Missile Defense Project. Dar aceste arme, chiar și cu raza lor de acțiune mai mare, s-ar confrunta cu aceleași probleme pentru a ajunge în Ucraina ca și Zircons.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te