Putin al Rusiei autorizează o "operațiune militară specială" împotriva Ucrainei

DE Daniel Toșa | 24.02.2022 - 08:09
Putin al Rusiei autorizează o "operațiune militară specială" împotriva Ucrainei/FOTO: kremlin.ru

Președintele Vladimir Putin a autorizat joi dimineață "o operațiune militară specială" împotriva Ucrainei pentru a elimina ceea ce el a numit o amenințare gravă, afirmând că scopul său este de a demilitariza vecinul sudic al Rusiei.

SHARE

Într-un discurs de dimineață devreme la televiziunea de stat, Putin a declarat că nu a avut de ales decât să lanseze operațiunea, al cărei domeniu de aplicare nu a fost imediat clar, dar care pare să meargă mult mai departe de a ajuta separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei.

"Am decis să desfășor o operațiune militară specială", a spus Putin, așezat la un birou din Kremlin, lângă o baterie de telefoane, cu steagul rusesc în spatele său.

"Scopul acesteia este de a proteja oamenii care au fost supuși la intimidare și genocid... în ultimii opt ani. Și pentru asta ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina.

"Și pentru a-i aduce în fața instanței pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv împotriva cetățenilor Federației Ruse."

Citește și: A început războiul: Putin a atacat Ucraina la scară largă

Ucraina respinge ca inventate acuzațiile rusești de genocid împotriva populației care locuiește în părți din estul său, confiscate de separatiștii susținuți de Rusia în 2014. Kievul a declarat că Putin caută un pretext artificial pentru a o ataca. citiți mai departe

Anunțul șefului de la Kremlin a urmat unui apel din partea separatiștilor susținuți de Rusia în estul Ucrainei pentru ajutor militar împotriva a ceea ce ei au spus că este o agresiune ucraineană în creștere.

Citește și: A început războiul: Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și nave militare. Debarcare în Odessa

Putin le-a spus militarilor ucraineni să depună armele și să plece acasă.
"Vă îndemn să depuneți imediat armele și să vă întoarceți acasă. Toți militarii din armata ucraineană care îndeplinesc această cerere vor putea părăsi liber zona de luptă și se vor putea întoarce la familiile lor", a declarat Putin, care a vorbit uneori cu furie în glas.

Un reporter Reuters din Kiev, capitala Ucrainei, a auzit explozii care păreau a fi bombardamente de artilerie în depărtare la câteva minute după ce Putin a terminat de vorbit.

"Rusia nu se poate simți în siguranță, nu se poate dezvolta și nu poate exista cu o amenințare constantă care emană de pe teritoriul Ucrainei moderne", a spus Putin.

Rusia va răspunde instantaneu dacă orice forță externă va încerca să interfereze cu acțiunile sale, a adăugat el.

"Oricine încearcă să ne pună piedici și, mai mult, să creeze amenințări la adresa țării noastre, a poporului nostru, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat. Și vă va duce la astfel de consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră.

"Suntem pregătiți pentru orice evoluție a evenimentelor. Au fost luate toate deciziile necesare în acest sens. Sper că voi fi ascultat".

Comentariile lui Putin vin după ce Statele Unite au declarat că Rusia a staționat aproape 150.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei.

Putin a repetat plângeri din trecut cu privire la eșecul NATO și al Statelor Unite de a satisface cererile de securitate ale Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te