Producătorul Harvey Weinstein a fost condamnat la 16 ani de închisoare, pentru agresiune sexuală

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.02.2023 - 09:21
Producătorul Harvey Weinstein a fost condamnat la 16 ani de închisoare, pentru agresiune sexuală - Foto: Profimedia Images

Harvey Weinstein, fostul mogul al filmului de la Hollywood, care ispășește deja o pedeapsă de 23 de ani de închisoare, în New York, a fost condamnat la Los Angeles, la încă 16 ani de închisoare cu executare, pentru acuzații de viol și agresiune sexuală.

SHARE

Înainte de sentință, Weinstein a vorbit în instanță și a continuat să nege orice faptă greșită, numind cazul înscenare

„Sustin că sunt nevinovat. Nu am violat-o sau agresat-o sexual niciodată pe Jane Doe 1. Nu am cunoscut-o niciodată pe această femeie și adevărul este că ea nu mă cunoaște. Este vorba despre bani”, a spus el, conform CNN.

Harvey Weinstein, condamnat cu repitiţie

„Vă rog să nu mă condamnați la închisoare pe viață”, a adăugat el. „Nu o merit.”

Avocații săi i-au cerut judecătorului o pedeapsă de 23 de ani, spunând că este un bărbat de 70 de ani, cu sănătatea slăbită.

Jane Doe 1, modelul și actrița a cărei mărturie a stat la baza condamnărilor, i-a spus și judecătorului cum a schimbat-o agresiunea.

Citeşte şi: fgh

„Înainte de acea noapte, eram o femeie foarte fericită și încrezătoare. M-am prețuit pe mine și pe relația pe care am avut-o cu Dumnezeu. Eram încântată de viitorul meu”, a spus ea. „Totul s-a schimbat după ce inculpatul m-a agresat cu brutalitate".

„Am crezut că am greșit ceva, pentru că m-a ales în noaptea aceea. Am crezut că am făcut ceva greșit, ca el să-mi facă asta. Curând am devenit invizibilă pentru mine și pentru lume. Mi-am pierdut identitatea. Aveam inima zdrobită, goală și singură.”

Weinstein, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat în decembrie, sub acuzația de viol, penetrare sexuală a unui obiect străin și copulație orală forțată, după ce Jane Doe 1 a mărturisit că a agresat-o într-o cameră de hotel din Beverly Hills, în februarie 2013.

Citeşte şi: fgh

Weinstein a fos de asemenea achitat de o acuzație, iar juriul nu a putut ajunge la o decizie unanimă, cu privire la alte trei acuzații, inclusiv una legată de Jennifer Siebel Newsom, regizoare și soția guvernatorului Californiei, Gavin Newsom.

Patru capete de acuzare, legate de o femeie anonimă, care nu a depus mărturie, au fost de asemenea retrase, în timpul procesului.

Condamnarea a fost a doua, pentru Weinstein, cu acuzații de agresiune sexuală, de când informaţiile date de The New York Times și The New Yorker, în anul 2017, au dezvăluit presupusul lui istoric de abuz sexual şi hărțuire, deoarece și-a folosit influența, ca agent de putere de la Hollywood, pentru a profita de femei tinere.

Unul dintre cei mai puternici exponenţi ai Hollywoodului

La acea vreme, Weinstein era unul dintre cei mai puternici bărbați de la Hollywood și a ajutat la producerea unor filme, precum „Pulp Fiction”, „Clerks” și „Shakespeare in Love”.

Dezvăluirile au dus la un val de femei care vorbesc în public despre amploarea abuzului și hărțuirii sexuale, în ceea ce a devenit cunoscut acum sub numele de Mișcarea #MeToo.

Producătorul de film, care a fost complet compromis, se află de câțiva ani în puşcărie, condamnat deja la 23 de ani de închisoare, dată de o instanţă din New York, în anul 2020, după ce a fost găsit vinovat de act sexual criminal de gradul I și viol de gradul al treilea. El a făcut apel la condamnare.

Ca și în procesul de la New York, procurorii din procesul de la Los Angeles au spus că Weinstein a fost o figură puternică la Hollywood, care și-a folosit influența, pentru a atrage femeile la întâlniri private, a le ataca și apoi a reduce la tăcere.

Mărturii emoţionante

Procesul a prezentat mărturiile emoționante ale acuzatorilor lui Weinstein – un model, o dansatoare, o profesionistă a masajului terapeutic și Siebel Newsom – toate cărora li s-a cerut să povestească detaliile acuzațiilor lor, împotriva lui, să ofere detalii despre întâlnirile cu producătorul și să explice. reacţiile lor, la presupusele atacuri.

Jane Doe 1, a cărei mărturie a fost legată de condamnări, a spus că Weinstein a venit în camera ei de hotel și a încercat să o violeze.

„Am vrut să mor. A fost dezgustător. A fost umilitor, mizerabil. Nu m-am certat [n.r.: pe mine însămi, pentru asta]”, a mărturisit ea, în instanță.

„Îmi amintesc cum se uita în oglindă și îmi spunea să mă uit la el. Mi-aș dori să nu mi se mai întâmple asta niciodată.”

Opt femei agresate au depus mărturie

În total, opt femei au mărturisit în timpul procesului că au fost agresate. Patru femei au depus mărturie despre presupusele lor agresiuni, iar altele patru femei au depus mărturie, ca martori pentru „acte rele anterioare”, ceea ce înseamnă că mărturia lor nu a fost direct legată de o acuzație, dar s-ar putea considera că procurorii au încercat să arate că Weinstein a avut un model în comportamentul său.

Weinstein a pledat nevinovat, iar avocații săi au susținut că acuzațiile au fost fabricate sau au avut loc în mod consensual, ca parte a unei „relații tranzacționale” cu producătorul filmului.

„Regretul nu este același lucru cu violul”, a spus avocatul apărării, Alan Jackson. „Și este important să facem această distincție, în această sală de judecată.”

După ce l-a condamnat, juraţii s-au blocat pe decizia privind factorii agravanți, care i-ar fi putut mări pedeapsa.

Într-o declarație după pronunțarea sentinței, un avocat care îi reprezintă pe Siebel Newsom și Ashley Matthau, care au depus mărturie la proces, a lăudat sentința și decizia lor, de a depune mărturie.

„Mărturia lor le-a dat puterea de a-și revendica vocile, atât pentru ele însele, cât și în numele multor alte femei care au fost abuzate de Harvey Weinstein”, a spus avocatul Elizabeth Fegan.

„Asta nu poate șterge trauma pe care au îndurat-o, însă poate servi drept catalizator pentru schimbare și poate oferi speranță altor supraviețuitori.”

Weinstein și-a menținut pledoaria că este nevinovat, într-o declarație publicată de publicistul său.

„Este incredibil să fiu condamnat pentru o crimă la care nici măcar nu am fost prezent”, a spus el, adăugând că nu a fost niciodată cu ea. „Nu am violat sau agresat niciodată, pe nimeni.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te