Prințul Harry, noi dezvăluiri: „Fratele meu mi-a spus să ne prefacem că nu ne cunoaștem la școală”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.01.2023 - 11:02
Prințul Harry (dreapta) și jurnalistul Anderson Cooper- Foto: CBS News

Într-un interviu acordat jurnalistului Anderson Cooper, în emisiunea „60 Minutes” difuzată de CBS, Prințul Harry a vorbit pentru prima dată la televiziunea americană despre cartea sa de memorii, „Spare” („Rezerva”).

SHARE

Harry a povestit cum a aflat despre moartea mamei sale. El avea 12 ani când mama sa, Prințesa Diana, a murit într-un accident de mașină la Paris. Era august 1997, iar Harry se afla la Castelul Balmoral din Scoția împreună cu alți membri ai familiei regale. În cartea sa, Harry a descris momentul în care tatăl său, Prințul Charles, l-a trezit pentru a-i spune ce s-a întâmplat.

„În carte scrii, <<El spune: „Au încercat (medicii să o salveze pe Prințesa Diana- n.red.), băiete dragă. Mi-e teamă că nu a supraviețuit.>> Aceste fraze mi-au rămas în minte ca săgețile pe o tablă de Darts”.

„Ai plans?", a întrebat Anderson Cooper.

„Nu. Nu. Nu am vărsat nicio lacrimă în acel moment”, a spus Harry. „Am fost în șoc, știi? Doisprezece ani. Era cam 7, 7:30 dimineața, devreme. Tatăl tău intră, se așează pe patul tău, își pune mâna pe genunchiul tău și îți spune: <<A fost un accident.>> Nu îmi venea să cred”, a povestity Harry.

Jurnalistul a continuat: „Scrii în carte: <<Tata nu m-a îmbrățișat. Nu se pricepea să exprime emoții în astfel de mommente. Mi-a pus însă mâna pe genunchi și mi-a spus: O să fii bine. Dar, după aceea, nimic nu a fost în regulă multă vreme.” „Nu, nimic, nimic nu a fost în regulă”, a confirmat Harry.

El a precizat că a refuzat să accepte moartea Prințesei Diana de ani de zile. I-a povestit lui Cooper că nu credea că Diana era moartă.

„Mult timp, am refuzat să accept că ea a fost... a dispărut”, a spus Harry. „O parte din ea nu ne-ar face niciodată asta, dar și o parte din... poate că toate acestea fac parte dintr-un plan.”

- „Chiar ai crezut”, a întrebat Cooper, „că poate se hotărâse să dispară pentru o vreme?”

- „O vreme și că ne va suna și că ne vom duce și ne alăturăm ei, da”, a spus Harry.

Prințul Harry spune că a folosit substanțe psihedelice pentru a face față durerii, a căutat ajutor la un terapeut în urmă cu șapte ani și dezvăluie că a încercat și tratamente experimentale, pentru a încerca să facă față durerii pe care o simte încă de la moartea mamei sale.

„Scrii în carte despre psihedelice”, a spus Cooper. „Ayahuasca, psilocibina, ciuperci. Erau de fapt importante pentru tine."

„Nu aș recomanda niciodată oamenilor să facă asta în mod recreațional”, a spus Harry. „Dar, sub îndrumarea oamenilor potriviți, dacă suferiți o pierdere, durere sau traumă atunci aceste lucruri au un mod de a funcționa ca un medicament.”

- „Ți-au arătat ceva”, a întrebat Cooper. „Ce ți-au arătat?”

„Mi-au înlăturat ideea pe care o aveam în cap că trebuie să plâng pentru a-i dovedi mamei că mi-a fost dor de ea. Când, de fapt, tot ce și-a dorit ea, era să fiu fericit”.

A ajuns prea târziu la Regină

Prințul Harry mai povestește că familia lui nu l-a inclus în pregătirile de dinainte de moartea Reginei Elisabeta. El era la Londra, în septembrie anul trecut, pentru un eveniment caritabil, când Palatul a anunțat că Regina Elisabeta a II-a se află sub supraveghere medicală la Castelul Balmoral din Scoția.

„L-am întrebat pe fratele meu <<Ce planuri ai? Cum ajungi tu și Kate acolo?>> Și apoi, câteva ore mai târziu toți membrii familiei care locuiesc în zona Windsor și Ascot s-au urcat într-un avion”, a spus Harry. „Un avion cu 12, 14, poate 16 locuri”.

- „Nu ai fost invitat în acel avion?” a întrebat Cooper.

- „Nu am fost invitat”, a confirmat Harry.

Când a ajuns singur la Balmoral, Regina era moartă.

În legătură cu reacția familiei sale față relația sa cu Meghan Markle, Harry scrie că atunci când a prezentat-o familiei, în 2016, tatălui său i-a plăcut inițial. Dar fratele său, Prințul William, era sceptic.

Alții din familie, i-a spus Harry lui Cooper, erau și ei neliniştiţi „chiar de la început, înainte ca ei să aibă ocazia să o cunoască”. 

Prințul Harry detaliază și sentimentele pentru Camilla, Regina Consoartă.

În cartea sa, portretizarea Camillei este poate cea mai critică. Ea s-a căsătorit cu Prințul Charles în 2005, deși cei doi au fost implicați romantic de zeci de ani. Prințesa Diana s-a referit la Camilla ca la „a treia persoană” din căsnicia ei, iar Prințul Harry nu a uitat-o.

Ea a fost descrisă de tabloide drept „ticăloasă”, a insistat Harry în emisiunea lui Cooper. „Ea a fost a treia persoană din căsnicia lor. Trebuia să-și reabiliteze imaginea."

„Tu și fratele tău i-ai cerut amândoi direct tatălui tău să nu se căsătorească cu Camilla?” a întrebat Cooper.

„- Da”. a spus Harry. „Nu am crezut că este necesar. Ne-am gândit că va face mai mult rău decât bine, iar dacă el era cu persoana iubită, asta era cu siguranță suficient. De ce să mergi atât de departe când nu ai neapărat nevoie? Am vrut ca el să fie fericit. Și am văzut cât de fericit era cu ea”, a adăugat el. 

Harry a vorbit și despre altercația sa fizică cu William.

„A fost o acumulare de frustrare, cred, din partea lui. A fost într-un moment în care i se spuneau anumite lucruri de către oamenii din biroul său", a spus Harry. „Și, în același timp, era influența de multe povești din presa tabloidă. Și avea câteva probleme, care nu se bazau pe realitate. Și îmi apăram soția. Și el o atac deși nu era acolo în acel moment. Mă apăram. Și ne-am mutat în bucătărie. Și frustrările lui creșteau, și creșteau, și creșteau. El striga la mine. Strigam înapoi la el. N-a fost frumos. N-a fost deloc plăcut. Și s-a repezit. Și m-a împins la podea."

-„ Te-a doborât?” întrebă Cooper.

- „M-a doborât. Am aterizat pe castronul pentru câini", a spus Harry. „Mi-am tăiat spatele... Și-a cerut scuze după aceea. A fost o experiență destul de urâtă."

Răceală între frați

Harry a povestit că William i-a spus să se prefacă că nu se cunosc la școală. Deși Harry și William păreau inseparabili, cei doi au trăit vieți separate de la moartea mamei lor.

„Chiar și când erai în aceeași școală cu el, în liceu, fratele tău ți-a spus: <<Prefă-te că nu ne cunoaștem>>”, a punctat Cooper.

„Da, și la momentul respectiv m-a durut. Nu înțelegeam. Am spus: <<Ce vrei să spui? Acum suntem la aceeași școală>>. <<Nu te-am văzut de mulți ani, acum putem să stăm împreună>>. El spune: <<Nu, nu, nu, când suntem la școală nu ne cunoaștem>>. Și am luat asta personal."

„60 Minutes” a contactat Palatul Buckingham pentru comentarii. Reprezentanții Palatului au cerut ca, înainte de a lua în considerare comentariul, să li se furnizeze transcriptul emisiunii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te