Prevăzătoare, Franța a început evacuarea afganilor loiali încă din luna mai

DE Adina Mutăr | 18.08.2021 - 21:44
Franța a început evacuarea afganilor loiali încă din luna mai/Foto: afp

184 de afgani și familiile acestora s-au aflat miercuri în primul zbor de evacuare pe fondul haosului și nesiguranței de pe aeroportul din Kabul. Din luna mai, peste 600 de angajați afgani din misiunea, instituțiile și ONG-urile franceze au fost aduși în Franța.

SHARE

„Primul zbor de evacuare care repatriază cetățenii afgani cu risc a ajuns miercuri la Paris din capitala afgană Kabul, a declarat Ministerul Afacerilor Externe.

În cadrul misiunii de evacuare, două zboruri cu francezi, afgani, indieni și alte naționalități au ajuns la Paris începând de marți.

Franța a desfășurat trupe și avioane de luptă în Emiratele Arabe Unite pentru a asigura evacuarea de la Kabul la Paris prin Abu Dhabi. De asemenea, și-a mutat Ambasada și a înființat un centru de criză și sprijin pentru a facilita evacuarea.

În primul zbor, 41 de persoane - inclusiv 21 de cetățeni indieni care asigurau Ambasada franceză la Kabul - au fost evacuate, a declarat Emmanuel Lenin, ambasadorul Franței la New Delhi, pe Twitter.

Al doilea zbor, care a sosit miercuri, avea la bord 216 de persoane: 25 de francezi, 184 de afgani, patru olandezi, un irlandez și doi kenyeni.

Cetățenii afgani salvați includ angajați ai misiunii franceze și familiile, precum și cetățeni și activiști care au nevoie de protecție.

 

Greu de ajuns pe aeroportul din Kabul, prin barierele talibanilor

 

Ministrul de Externe, Jean-Yves Le Drian, a numit „complexă” evacuarea celui de-al doilea zbor care transporta în majoritate cetățeni afgani.

„Această operațiune, de protecție a afganilor, este succesul unei munci colective importante. Diplomații noștri, soldații și poliția, în prezent la Kabul, lucrează din greu în fiecare moment”, a spus el într-un comunicat.

Citește și

SUA: Aeroportul din Kabul este deschis zborurilor civile

Viața sub regimul „moderat” al talibanilor: hoții sunt legați de mașini și târâți prin Kabul

 

Ministrul Apărării, Florence Parly, a declarat pentru știrile BFMTV că mai sunt câteva zeci de foști angajați afgani ai misiunii franceze care trebuie repatriați. Cu toate acestea, accesul la aeroportul controlat de trupele americane este o „adevărată provocare logistică și operațională”, a spus ea, deoarece este „congestionată de o invazie de mulțimi, o întrerupere a traficului aerian”.


Potrivit mai multor rapoarte, cetățenii afgani angajați ca interpreți, traducători și personal civil al misiunilor străine cu documente de călătorie valabile nu au putut să ocolească obstacolele de securitate din jurul aeroportului din Kabul, echipat și controlat de forțele talibane.

Drept urmare, mai multe zboruri de evacuare organizate de țările occidentale au plecat cu puțini pasageri.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, i-a avertizat pe afgani împotriva părăsirii țării și a promis o amnistie generală angajaților misiunilor externe.

Cu toate acestea, câteva mii de angajați afgani ai misiunilor militare străine se tem că viața lor nu va fi cruțată și încearcă cu disperare să urce în avioane.

Din luna mai, peste 600 de angajați afgani din misiunea, instituțiile și ONG-urile franceze au fost aduși în Franța.

Peste 1.350 de foști angajați civili și familiile lor care au lucrat cu armata franceză au fost relocați din 2013.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te