Prețurile gazelor naturale, la cel mai ridicat nivel din 2008. Rusia folosește resursele ca armă

DE Alin Crișan | 26.07.2022 - 22:00
Conducte de gaz - Foto: Profimedia

Preţurile gazelor naturale sunt în creştere în întreaga lume, pe măsură ce temperaturile fierbinţi stimulează cererea de combustibil şi pe măsură ce măsurile Europei de a se îndepărta de combustibilii ruseşti afectează pieţele globale de energie.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Contractele futures pentru gazele naturale din SUA au crescut cu peste 11% la un moment dat, marţi, până la 9,75 dolari pentru un milion de unităţi termice britanice (MMBtu), cel mai ridicat nivel din iulie 2008.

Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 77% în această lună, fiind pe cale să înregistreze cea mai bună lună de la înfiinţarea contractului, în 1990. „+

Citește și: Raliu pe autostrada A1 Deva-Nădlac: Polițiștii l-au prins pe un bărbat conducând cu 230 km/h

”Deşi amploarea şi viteza recentelor creşteri ale preţului gazelor naturale indică o contribuţie la dinamica nefundamentală a pieţei, elementele fundamentale de susţinere sunt totuşi motorul principal”, a scris EBW Analytics Group într-o notă pentru clienţi.

”În principiu, vremea toridă este motorul optimist predominant”, a adăugat firma.

Contractul pentru livrarea în august expiră miercuri, ceea ce creşte volatilitatea.

Volumul este de obicei mic înainte de expirare, ceea ce înseamnă că tranzacţiile individuale pot duce la mişcări uriaşe ale pieţei.

Citește și: VIDEO Ministrul UDMR al Mediului, care a fost la Tușnad, despre afirmațiile lui Orban: „Nu comentez”

Totuşi, contractul pentru livrarea în septembrie a urcat marţi cu peste 7%, la circa 9,21 dolari pe MMBtu.

David Givens, şeful departamentului de gaze naturale şi energie electrică pentru America de Nord la Argus Media, a adăugat că creşterea producţiei în acest an a fost ”îngrozitor de mică”.

”Există constrângeri semnificative ale conductelor care creează disparităţi de preţ pe pieţele fizice pe care nu le-am văzut până acum”, a menţionat el.

Citește și: VIDEO Sorin Grindeanu: În premieră, România va cheltui toți banii alocați pentru infrastructură

În Europa, contractele futures pentru gaze naturale olandeze TTF au crescut cu 14%, la 201,75 euro pe megawat oră, cel mai ridicat nivel din martie.

Mişcarea urmează unui câştig de 10% consemnat luni, după ce Gazprom a declarat că va reduce şi mai mult fluxurile prin conducta vitală Nord Stream 1. Începând de miercuri, conducta va funcţiona la doar 20% din capacitatea sa. Gazprom a spus că tăierile sunt legate de întreţinerea turbinelor.

Ţările UE au ajuns marţi la un acord pentru reducerea voluntară a consumului de gaze cu 15%, începând de luna viitoare. În caz de urgenţă, reducerile sugerate ar deveni obligatorii.

”Scopul reducerii cererii de gaze este de a face economii înainte de iarnă, pentru a se pregăti pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care foloseşte continuu sursele de energie ca armă”, a spus UE într-un comunicat.

Contractele futures pentru gaze naturale din Regatul Unit au crescut marţi cu 11,7%, potrivit news.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te