Prețurile gazelor în Europa au crescut cu 600%, iar la cărbune cu 265%, din lipsa de aprovizionare

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.09.2021 - 21:42
Prețurile gazelor în Europa au crescut cu 600%, iar la cărbune cu 265%/foto: nikkei

Prețurile europene ale gazelor naturale au crescut cu 600% față de septembrie 2020, ajungând la peste 90 de euro pe megawatt-oră în Dutch Title Transfer Facility (TTF), în timp ce prețurile la cărbune au crescut cu 265% în API2 Rotterdam Coal Futures.

SHARE

Explozia prețurilor a fost generată de lipsa unei aprovizionări eficiente, care nu a reușit să satisfacă o cerere tot mai mare.

După o scădere a cererii globale de energie din cauza blocajelor și restricțiilor împotriva răspândirii pandemiei COVID-19 anul trecut, redresarea economiilor a provocat un șoc al creșterii neașteptate a cererii, ducând la un deficit de aprovizionare.

Primele implicații ale nepotrivirii dintre cerere și ofertă au venit în decembrie anul trecut pe piața asiatică, deoarece cererea de energie electrică și gaze naturale a crescut rapid din cauza condițiilor meteorologice mai reci.

Țările asiatice, în special Japonia, și-au crescut importurile de gaze naturale lichidate (GNL) pentru a satisface cererea, ceea ce a adus standardul Japon Korean Marker (JKM) la 32 dolari pe milion de unități termice britanice (BTU) în ianuarie 2021, un salt dramatic de la nivelul său care a scăzut cu aproximativ 1,8 USD pe milion de BTU în prima jumătate a anului 2020.

Creșterea prețurilor de pe piețele europene de gaze a influențat piețele globale

Potrivit unei analize a Oxford Institute for Energy Studies, importurile de GNL, cu excepția Europei, au fost cu 28 de miliarde de metri cubi mai mari în cele 8 luni ale anului 2021, cu o creștere de 12% față de aceeași perioadă a anului 2019

Importurile de GNL, în afara Europei, vor ajunge probabil la 35-40 miliarde de metri cubi peste nivelul său din 2019, o creștere de 10%.

Cu toate acestea, după ce valurile de căldură au împins consumul de energie electrică și gaze naturale în Europa și oferta a scăzut față de cerere, prețurile europene ale gazelor naturale, care s-au ridicat la 12 EUR pe megawatt-oră în septembrie anul trecut, au crescut de aproape șapte ori până la peste 90 EUR în septembrie anul acesta.

Creșterea prețurilor de pe piețele europene de gaze a influențat piețele globale interconectate, ceea ce a făcut ca valoarea de referință a JKM să atingă din nou 30 de dolari pe milion de BTU, în timp ce Henry Hub, principalul centru de tranzacționare a gazelor din SUA, prețul a atins cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani, cu peste 150% salt sau 6 dolari pe milion de BTU.

Gazele rusești,  99 de miliarde de metri cubi în Europa

Consumul de gaze naturale în producția de energie electrică a crescut pe măsura utilizării  aparatelor de aer condiționat și a scăderii stocurilor hidro și eoliene din întreaga lume și în special în Europa.

Combinat cu mai puține aprovizionări cu GNL și gaze din Rusia către Europa și cu niveluri mai mici de stocare a gazelor înainte de iarnă, când se așteaptă un consum de gaze naturale crescut, prețurile au atins niveluri record.

Conform unei analize Oxford, importurile europene din Rusia în ianuarie-august 2019 au totalizat 118,3 miliarde de metri cubi (bcm), în timp ce în aceeași perioadă din 2021, acestea au totalizat 99 miliarde de metri cubi, o scădere de 19,3 bcm.

Importurile de GNL în Europa și Turcia combinate au scăzut cu 9 miliarde de metri cubi în ultimele opt luni ale anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, iar această cădere ar putea ajunge până la 15 miliarde de metri cubi, chiar dacă mai mult GNL importă Europa în ultimele 4 luni din acest an decât în ​​2019.

Ponderea în creștere a gazelor naturale în producția de energie electrică în Europa și, de asemenea, în Marea Britanie a condus prețurile la electricitate la niveluri record, în special în septembrie.

Citește și

Estimare BNR: recapitalizare companiilor din România ar costa 146 de miliarde de lei

Klaus Iohannis le-a cerut liderilor europeni să găsească soluții la creșterea prețurilor la energie

 

Potrivit Nord Pool, cu sediul în Norvegia, prețurile energiei electrice din Marea Britanie au crescut cu 340% la 221 EUR pe megawatt-oră în cursul anului, în timp ce în Germania prețurile au crescut cu 200%, în Italia cu 220%, în Spania cu 266% iar în Franța cu 185%.

În ciuda eforturilor de reducere a emisiilor și a stabilirii prețurilor de carbon la generarea de energie electrică din cărbune, cererea de cărbune a înregistrat și o creștere în Europa, cu 265%, ajungând la 200 USD pe tonă în API2 Rotterdam Coal Futures.

Penurie de energie în China din cauza lipsei de cărbune

În China, care-și bazează 60% din cererea sa de energie electrică pe centralele electrice care ard cărbune, deficitul de cărbune a dus la întreruperi de energie la nivel național, ca parte a precauțiilor guvernului de a gestiona lipsa de energie electrică, lăsând în jur de 100 de milioane de oameni în întuneric.

China, cel mai mare consumator și producător de cărbune din lume, se luptă să crească producția de cărbune și să-și ridice importurile pentru a satisface cererea pe fondul emisiilor în creștere.

Sectorul energetic este responsabil pentru 90% din emisiile globale de gaze cu efect de seră ale Chinei, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te