În supermarketuri și măcelării, cotletele de porc costă uneori cu 20% mai mult decât în urmă cu un an. Carnea de vită, carnea de pasăre și cârnații procesați sunt, de asemenea, afectați. În urmă cu doar câteva săptămâni, marile mărci de supermarketuri au majorat prețurile la bratwurst, șnițel și salam.
Prețuri bombă în supermarket-uri la carne și produse din carne, în Germania. Cât e un șnițel?
Exemplu : Șnițelul de porc (320 de grame) de la Rewe a crescut de la 2,89 € la 3,29 €. Șnițelul de pui (400 de grame) de la Aldi Süd a crescut de la 4,59 € la 4,99 €. Lidl a făcut și o ajustare de preț: Cârnatul de pasăre (aproximativ 300 de grame) a crescut de la 3,39 € la 3,69 €.
Citește și: Prețul acestor tipuri de carne a crescut dramatic – devin încetul cu încetul un lux
De ce crește prețul cărnii în supermarket-uri
Când sunt întrebate, fermele explică: Prețurile hranei pentru animale – în special cereale și soia – au crescut brusc pe piața globală. Recoltele slabe și seceta extremă pun o presiune considerabilă asupra producătorilor. Pentru fermieri, aceasta înseamnă creșterea costurilor de producție, pe care le transferă abatoarelor și comercianților cu amănuntul.
„Creșterea prețurilor la carne este rezultatul unor costuri mai mari de-a lungul întregului lanț de aprovizionare: furajele, energia și forța de muncă sunt mai scumpe decât erau acum cinci ani”, a declarat Albert Hortmann-Scholten de la Camera de Agricultură din Saxonia Inferioară pentru BILD. „Situația de pe piața cărnii este complexă și trebuie privită diferit în funcție de tipul de carne.”
„În timpul temperaturilor ridicate de vară, cererea de carne de porc scade — consumatorii preferă apoi alternative mai ușoare”, spune expertul. De la începutul anului a existat o ofertă redusă pentru fiecare animal în parte.
Citește și: Atenție la promoțiile din supermarket! Un expert avertizează: Nu toate sunt avantajoase. Cum cumperi
În trecut, multe ferme renunțaseră sau sau au redus creșterea porcilor, deoarece aceasta nu mai era viabilă din punct de vedere economic.
„Prin urmare, tendințele prețurilor la carnea de vită nu au atins încă vârful – până la sfârșitul anului, prețurile cărnii de vită tocate, ale chiftelelor de burger și, în special, ale fileului vor crește probabil semnificativ. Prețurile de producție pentru carnea de vacă și de taur tânăr din Germania au crescut între 35 și 40% în acest an. O evoluție similară este evidentă și în cazul cărnii de vițel: Multe ferme și-au redus stocurile deoarece creșterea lor nu mai era viabilă din punct de vedere economic. Acest lucru devine acum vizibil pe piață”.