Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere „sancţiuni preventive” împotriva Rusiei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.12.2021 - 19:13
Zelenski, Duda și Nauseda. / Foto: lrt.lt

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut impunerea de ''sancţiuni preventive'' împotriva Rusiei pentru a preîntâmpina viitoare agresiuni ale acesteia asupra Ucrainei, în cadrul summitului în formatul Triunghiului de la Lublin.

SHARE

Volodimir Zelenski a cerut impunerea de ''sancţiuni preventive'' împotriva Rusiei pentru a preîntâmpina viitoare agresiuni ale acesteia asupra Ucrainei, în timp ce omologul său polonez Andrzej Duda a calificat drept un ''şantaj'' şi un ''ultimatum'' lista de solicitări adresată Washingtonului de către Moscova pentru limitarea prezenţei SUA şi a NATO în Europa de Est şi în fostul spaţiu sovietic, consemnează agenţiile EFE şi AFP.

Zelenski, Duda şi preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, au avut luni, 20 decembrie, primul summit cu prezenţă în formatul Triunghiului de la Lublin, fondat de ţările lor în 2020 pentru a susţine aspiraţia Ucrainei de integrare în UE şi restabilirea integrităţii sale teritoriale.

Citește și: Make-up artist, fostă animatoare, „director de cabinet” la Autoritatea pentru Digitalizarea României

''Unii lideri europeni spun că dacă Putin continuă escalada, atunci vom impune sancţiuni. Ce înseamnă asta?'', a întrebat Zelenski la conferinţa de presă comună cu Duda şi Nauseda ulterioară summitului, la reşedinţa prezidenţială Sinegor, în Munţii Carpaţi ucraineni. ''Obiectivul nostru comun este să oprim ameninţarea dinspre Rusia, să protejăm Europa de politica agresivă a Rusiei'', a indicat preşedintele ucrainean.

Zelenski, Duda și Nauseda, declaraţie comună de cooperare în domeniile securităţii, prevenirii migraţiei ilegale şi combaterii dezinformării

Cei trei lideri au semnat o declaraţie comună de cooperare în domeniile securităţii, prevenirii migraţiei ilegale şi combaterii dezinformării. De asemenea, preşedinţii polonez şi lituanian au asigurat de sprijinul lor Ucraina, la frontierele căreia sunt masaţi peste 90.000 de soldaţi ruşi.

''Mă opun ideii de a face concesii Rusiei. Rusia este cea care trebuie să dea înapoi'', a declarat preşedintele polonez, care a catalogat drept un şantaj seria de propuneri de securitate avansate de Moscova către Washington. ''Nu trebuie să acceptăm un asemenea şantaj şi ultimatum'', a îndemnat Duda.

Citește și: FOTO Ramona Pop, fost PR al Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, „vedetă” pe site-uri pentru adulți

La rândul său, preşedintele lituanian a declarat că pentru Rusia ''vor fi consecinţe grave'' dacă aceasta încearcă să impună ''linii roşii'' unor state independente, făcând referire la un avertisment recent al Moscovei, care a transmis că dacă Ucraina intră în NATO sau această alianţă desfăşoară armament ofensiv pe teritoriul ucrainean va fi astfel trecută o ''linie roşie''.

Cei trei preşedinţi reuniţi la summitul desfăşurat luni în Ucraina au calificat drept ''inacceptabilă'' iniţiativa Rusiei de a negocia cu SUA acorduri privind garanţii de securitate care să excludă aderarea Ucrainei la NATO.

Incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ''Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate'' şi ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre'' ale NATO, propunerile avansate de Rusia cuprind în special renunţarea la orice nouă extindere a Alianţei Nord-Atlantice.

Citește și: Ion Țiriac i-a făcut cadou de Crăciun fiicei sale un Mercedes AMG GT de peste 700 CP și 300.000 €

Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfăşoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, iar Statele Unite şi Rusia să renunţe fiecare la desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

Moscova a cerut Washingtonului să înceapă de îndată negocierile asupra acestor propuneri şi a insistat luni că doreşte un răspuns urgent, acuzând totodată SUA că tergiversează iniţierea tratativelor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te