Președintele Iranului, în vizită în Turcia pentru un „răspuns comun” la acţiunile Israelului în Gaza

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.11.2023 - 08:15
Președintele Iranului, în vizită în Turcia pentru un „răspuns comun” la acţiunile Israelului în Gaza - Foto: Profimedia images

Președintele Iranului a mers în vizită în Turcia pentru un „răspuns comun” cu Ankara la acţiunile Israelului în Gaza.

SHARE

În contextul creșterii numărului de victime palestiniene în Fâșia Gaza, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat sprijinul fățiș pentru organizația Hamas.

Acesta a declarat că Israelul este un "stat terorist", susținând în schimb că Hamas este un "grup de eliberatori care își protejează pământul".

Președintele Iranului, în vizită în Turcia pentru un „răspuns comun” la acţiunile Israelului în Gaza

În ciuda acestei poziții ferme, întâlnirile dintre liderii țărilor musulmane și arabe nu au dus până acum la identificarea unui teren comun pentru măsuri imediate în plan economic și politic în ceea ce privește Fâșia Gaza.

Experții în geopolitică sugerează că președintele iranian ar putea încerca să convingă Turcia să meargă dincolo de retorică și să întrerupă relațiile comerciale prospere cu Israelul. Cu toate acestea, Turcia a adoptat o abordare de a separa problemele politice de cele comerciale, în ciuda așteptărilor Iranului de a pune capăt schimburilor comerciale cu Israelul.

"Iranul se aşteaptă ca Turcia să pună capăt schimburilor sale comerciale directe şi indirecte cu Israelul", a declarat directorul Centrului de Studii Iraniene din Istanbul, Hakki Uygur.

Citește și: VIDEO Prima ostatică americană eliberată de Hamas. Abigail Edan are 4 ani, părinții i-au fost uciși

"Turcia a adoptat, totuşi, o abordare constând în separarea atentă a problemelor politice şi comerciale", a adăugat el.

Vizita preşedintelui iranian are loc în timp ce Israelul şi Hamas au propus luni o prelungire a armistiţiului expirând marţi în luptele din Fâşia Gaza, care a permis în patru zile eliberarea a zeci de ostatici din mâinile mişcării islamiste şi de prizonieri palestinieni.

Citește și: Două persoane cu cetățenie română, eliberate de Hamas. Câți români se mai află ostatici în Gaza

Turcia şi Iranul împart o frontieră de 535 de kilometri şi o istorie complexă marcată de strânse relaţii economice şi dezacorduri legate de conflictele regionale.

Turcia a sprijinit grupurile rebele în timpul războiului din Siria, împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad susţinut de Iran şi Rusia.

Sprijinul acordat de Ankara Azerbaidjanului în legătură cu teritoriul disputat Nagorno-Karabah, pe care Baku l-a ocupat în septembrie anul trecut într-o ofensivă fulger, a iritat şi Iranul.

Teheranul este îngrijorat de faptul că o creştere în influenţă a Azerbaidjanului în regiunea Caucaz ar putea alimenta ambiţiile separatiste în rândul propriei minorităţi etnice azere.

De asemenea, Iranul nu priveşte cu ochi buni nicio ambiţie a Azerbaidjanului de a crea un coridor pe teritoriul armean spre exclava Nahicevan, de-a lungul frontierei de nord a Iranului, ceea ce ar putea să complice propriul acces la Armenia, potrivit AFP.

"Cel mai important dezacord dintre Turcia şi Iran se referă la Caucaz şi Nagorno-Karabah", a subliniat Arif Keskin, un cercetător de la Ankara specializat în relaţiile turco-iraniene.

"Odată cu conflictul din Fâşia Gaza, această problemă a trecut pe un plan secundar, dar rămâne importantă", a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te