Premierul italian: Trebuie să oprim răspândirea virusului şi să consolidăm structurile medicale

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.03.2020 - 10:48
Giuseppe Conte/FOTO: facebook.com

În acest moment dramatic, când toată țara este în carantină, premierul italian citează un om de stat anglo-saxon: „În aceste zile mi-am amintit de vechile lecturi despre Churchill, este momentul nostru cel mai întunecat, dar vom reuşi".

SHARE

Giuseppe Conte, prim-ministrul Italiei, a acordat un interviu pentru La Repubblica. 

Reporter: Domnule Premier, italienii se întreabă când vor ieşi din întuneric.
Giuseppe Conte: Vreau să fiu onest şi clar, ca întotdeauna: în acest moment este destul de dificil să fac previziuni, pentru că ne confruntăm cu un virus nou şi cu o rată de virulenţă pe care încă o experimentăm. Guvernul coordonează maşinăria organizaţională cu maximă intensitate şi concentrare. Avem două obiective de atins: să oprim răspândirea virusului şi să consolidăm structurile de asistență medicală pentru a putea face față acestei provocări. Suntem o țară puternică.
 
Reporter: Dar lansarea nocturnă a ultimului decret antivirus a fost confuză și contestată de regiunile „zonelor roșii". Înainte de toate, cum a fost posibil ca un proiect privind noile restricții să înceapă să circule încă de după-amiază?
Giuseppe Conte: Cine a realizat scurgerea de informaţii despre proiectul de lege a făcut un act iresponsabil, deoarece difuzarea nejustificată a textului neterminat a provocat confuzie și incertitudine în rândul cetățenilor.
 
Reporter: Prin urmare, nu Palatul Chigi este responsabil de scurgerea de informaţii?
Giuseppe Conte: Nu, absolut. Seara târziu, când proiectul a fost trimis - așa cum prevede legea - miniștrilor și președinților regiunilor, ne-am izbit de o țară care discuta măsuri provizorii asupra cărora eu însumi îmi rezervasem dreptul de a face evaluări definitive. De acum înainte, vom lua măsuri severe pentru a ne asigura că astfel de situații nu se vor mai repeta. Confidențialitatea documentelor normative în curs trebuie protejată la maximum.
 
Reporter: Şi cu privire la închiderea școlilor au existat o mulţime de anticipări, dezminţiri și, apoi, confirmări.
Giuseppe Conte: Această anticipare a presei a fost improvizată, am spus-o clar. În această fază complexă este esențial să vorbim cu o singură voce.
 
Reporter: Cu toate acestea, mulți se întreabă: cine comandă în astfel de momente? Guvernul sau regiunile?
Giuseppe Conte: Protejarea sănătății este lăsată în mare parte în mâinile regiunilor. Guvernul are, mai ales, competență în ceea ce privește principiile fundamentale și nivelurile esențiale ale performanţelor.
 
Guvernul, de asemenea, prin brațul operațional al Protecției civile, desfășoară o activitate de sprijin fundamental, dar Regiunile trebuie să continue să colaboreze, așa cum fac, pentru a urmări o linie de acțiune unitară, împărtășită și eficientă. Eventuale inițiative autonome și fragmentate ar ruina toate eforturile pe care le depunem.
Continuarea interviului, pe Hotnews.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te