Premierul din Kosovo a depus oficial cererea pentru aderarea în Uniunea Europeană

DE Bianca Iosef | Actualizat: 15.12.2022 - 16:28
Premierul kosovar Albin Kurti- Foto: FACEBOOK

Premierul kosovar Albin Kurti a înaintat joi oficial cererea Kosovo de aderare la UE, care presupune obţinerea mai întâi a statutului de ţară candidată, un proces de durată şi care va depinde de normalizarea relaţiilor cu Serbia.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Cererea a fost transmisă la Praga preşedinţiei cehe a Consiliului UE. ''Nu vrem (să aderăm la UE) pe uşa din spate, nu vrem proceduri rapide. Dorim să construim UE în ţara noastră cu poporul nostru'', a spus Kurti, după ce a înmânat cererea ministrului ceh pentru afaceri europene, Mikulas Bek.

''Credem cu convingere că viitorul european este singura cale de rezolvare a problemelor în regiune, fie că sunt economice, sociale sau politice'', a afirmat la rândul său oficialul ceh despre cererea de aderare la UE formulată de Kosovo.

Citește și: Fermierii din nouă județe primesc despăgubiri din cauza secetei în valoare totală de 50 milioane lei

Însă cinci state membre ale UE - Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania - nu recunosc independenţa pe care această provincie sârbă şi-a proclamat-o în 2008, ceea ce îi îngreunează demersul de a obţine statutul de candidată la UE.

Citește și: Mihai Daraban (CCIR): „Votul Austriei pe Schengen poate afecta comunitatea de afaceri românească”

Ministrul sârb de externe Ivica Dacic a descris miercuri anunţul Kosovo de solicitare a obţinerii statutului de candidată la UE drept o mişcare de marketing politic făcută de Pristina, el amintind că pentru aprobarea acestei cereri este nevoie de consensul statelor membre ale UE.

Cum vor aborda oficialii europeni cererea înaintată de Kosovo revine preşedinţiei cehe a Consiliului UE să răspundă, dar rămâne de văzut dacă va fi lansată o procedură sau dacă va fi nevoie să se aştepte schimbarea preşedinţiei Consiliului UE, care va fi preluată pe 1 ianuarie de Suedia, a adăugat ministrul sârb, citat de agenţia Tanjug.

''Deocamdată nu se ştie, dar din discuţiile pe care le-am avut cu ţările care nu recunosc Kosovo - şi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto mi-a spus acelaşi lucru - ele sunt împotrivă din motivele pe care le-am menţionat şi vor vota împotrivă dacă va fi un vot'', a menţionat el în continuare.

Dar chiar dacă o procedură va fi lansată, ceea ce este posibil, luarea unei decizii de către UE va dura aproximativ un an, estimează Ivica Dacic.

''Însă, în final, tot va fi nevoie de un consens, care nu există în UE. De aceea cred că este mai degrabă o mişcare de marketing politic din raţiuni de politică internă ale Kosovo'', a concluzionat ministrul sârb de externe, care a amintit că ''până în prezent, nimeni nu a primit statutul de candidat fără să-şi fi rezolvat mai întâi chestiunile privind statutul'', scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te