Anunțat la sfârșitul anului 2024, programul de 7,3 miliarde de dolari, aprobat de guvernul SUA, va îmbunătăți avionica aeronavelor, sistemele de război electronic și integrarea armelor, asigurându-se că Polonia rămâne un aliat formidabil al NATO pe flancul estic al alianței.
Polonia modernizează avioanele F-16 cu 7.300.000.000$. Sunt mortale în Ucraina. România are 49
Ministrul adjunct al Apărării, Pawel Bejda, a subliniat pe 16 aprilie urgența programului, afirmând că modernizarea este deja în curs de desfășurare pentru a dota avioanele cu tehnologie de ultimă generație, conform bulgarianmilitary.com.
Apogeul evoluției F-16 Fighting Falcon
F-16V, adesea denumit Viper, reprezintă apogeul evoluției F-16 Fighting Falcon, un avion de vânătoare multirol care a fost o piatră de temelie a forțelor aeriene din întreaga lume încă de la primul său zbor din 1974. Configurația Block 72 introduce o suită de sisteme avansate care transformă aeronava într-o platformă de aproape a cincea generație.
În centrul actualizării se află radarul scalabil cu fascicul agil Northrop Grumman AN/APG-83, un radar cu matrice de scanare electronică activă derivat din tehnologia utilizată în avioanele F-22 Raptor și F-35 Lightning II.
Radar performant
Spre deosebire de radarul AN/APG-68[V]9 cu scanare mecanică din actualele avioane poloneze Block 52+, APG-83 oferă o creștere a razei de detecție de până la 30%, o urmărire îmbunătățită a țintelor și o rezistență sporită la bruiajul electronic.
Acesta permite operațiuni simultane aer-aer și aer-sol, oferind piloților o situație tactică exactă prin hărți digitale de înaltă rezoluție și date detaliate despre ținte. Capacitatea radarului în face să se poată “bate” cu avioane de vânătoare avansate ale Rusiei, cum ar fi Su-35 Flanker-E, echipate cu radare puternice Irbis-E.
În plus, aparatul va avea și suita de război electronic AN/ALQ-254V Viper Shield, dezvoltată de L3Harris. Acest receptor digital de avertizare radar se integrează perfect cu APG-83, oferind o detectare mai timpurie a amenințărilor și contramăsuri coordonate împotriva rachetelor sol-aer și a sistemelor radar inamice.
Alte echipamente electronice
Software-ul sistemului, despre care se așteaptă să ajungă la maturitate deplină la sfârșitul anului 2025, îmbunătățește supraviețuirea F-16V în medii grele în care operează chiar și sisteme de apărare aeriană rusești S-400, în Kaliningrad și Belarus.
Actualizarea include, de asemenea, un nou computer modular de misiune, MMC 7000AH, care sporește puterea de procesare pentru a gestiona date complexe de la senzori și operațiuni centrate pe rețea. Piloții vor beneficia de un afișaj central de înaltă rezoluție dar și de afișaje avansate montate pe cască, cum ar fi Joint Helmet-Mounted Cueing System II.
Suita extinsă de arme a F-16V îi amplifică și mai mult versatilitatea. Modernizarea permite integrarea munițiilor avansate, inclusiv racheta comună aer-sol AGM-158, cu o rază de acțiune de peste 370 km, și bomba cu diametru mic SDB.
Citește și: România primește definitiv 18 avioane de luptă F-16 din Olanda. Când va avea loc transferul?
Avioanele vor fi, de asemenea, echipate cu rachete AIM-9X Block II Sidewinder pentru lupta aeriană de mică distanță și AIM-120D AMRAAM pentru angajamente dincolo de raza vizuală, oferind un salt semnificativ față de armamentul actual al Block 52+.
Polonia și România fac legea pe cer
Comparativ cu concurenții regionali, echiparea cu arme a F-16V îl poziționează ca un contracandidat formidabil pentru Su-35-ul rusesc, care transportă rachete cu rază lungă de acțiune R-77-1, și pentru MiG-29-urile îmbătrânite din Belarus, cărora le lipsesc muniții ghidate de precizie comparabile.
Citește și: Bulgaria dă 2.500.000.000$ pe 16 avioane F-16. România a luat de 3 ori mai multe cu mai puțin. Cum?
Reamintim că România, cu escadrilele de F-16, 49 de aernonave, standardul M6.6, începe să devină un jucător important în regiune. Inițial, în 2014, România a semnat un contract cu Portugalia pentru 12 aeronave F-16 block 15, avioane care au trecut apoi printr-un program de modernizare de tipul MLU (Mid-Life Upgrade), iar primele aeronave au ajuns în țară în 2016. Ulterior, au venit alte aparate din Norvegia.